VISpas Hotspots: Kraaijenbergse Plassen (Noord-Brabant)

5910
21 mrt 2023

De Kraaijenbergse Plassen liggen zo’n 10 kilometer ten zuiden van Nijmegen. Dit grote merencomplex is met name in trek bij roofvissers, maar ook voor wit- en karpervissers liggen hier zowel mooie uitdagingen als goede vangsten in het verschiet.

Bron: Hét VISblad nr. 3 2023.

De plassen staan geheel in de VISpas. Circa een halve eeuw lang – vanaf eind jaren ’60 – heeft in verschillende fases zandwinning plaatsgevonden in het buitengebied van de gemeente Land van Cuijk. Het resultaat is een van de grootste Maasplassen van Nederland: de Kraaijenbergse Plassen. Deze reeks van aaneengesloten plassen kent een grillige bodemstructuur met gaten van meer dan 20 meter diep. In de loop van de tijd zijn delen van de plassen en de aanliggende gronden aangewezen voor natuurontwikkeling, recreatie en woningbouw.
 

Witvis

Het voorjaar is de periode om met de feederhengel brasem te vangen – ze zijn dan gemiddeld drie pond, maar kijk niet gek op als er een school met knoeperds (vissen van vijf tot zes pond) op je stek neerstrijkt. Je kan behoorlijke aantallen vangen, met tussendoor ook mooie blankvoorns. Op stekken waar het direct onder de kant diep is kan je ook met de vaste hengel van 11,5 meter terecht. In de zomer worden de witvisvangsten minder; waarschijnlijk trekt een deel van het bestand naar de Maas. In de winter zoekt de witvis van de rivier juist de plassen op om te overwinteren.

Karper

Door flinke karperuitzettingen dankzij Sportvisserij Zuidwest Nederland in 2016 en 2021 – zowel op de Kraaijenbergse plassen als op de Maas – lijkt een mooie vangst in de toekomst gegarandeerd. Het is geen makkelijk water, want de plassen zijn groot en de karpers kunnen vrij migreren naar de rivier. Voor wie variatie in karpervangst toejuicht is er goed nieuws: de uitzettingen betrof een bijna gelijkwaardige mix van spiegelkarpers en edelschubs. Vang je een spiegelkarper, maak dan een foto van de linkerflank en meld deze via de Matching Community: skp.karperbeheer.nl

Roofvis

Op de kraakheldere meren gedijt snoek erg goed: het is er de meest gevangen roofvis. Het gros is 60 tot 80 cm, al worden ook meterplussers gevangen. Meters maken is het devies om deze tegen te komen. Grote baars kan je er ook vangen, al lijken ze minder talrijk aanwezig dan op andere, bekende winterse baarshotspots en rivierplassen langs de Maas en Rijn. De hengeldruk is wel veel lager, dus als je van rust en een uitdaging houdt... Snoekbaars zwemt er ook, maar de visserij op deze rover kan zeer wispelturig zijn.


Visrechten en kantvissen

Wil je een visdag plannen op dit uitdagende water? Bekijk dan goed de VISplanner, met name de toegevoegde waterkaart met de visrechten en kantvismogelijkheden. Er zijn namelijk oevers waar je niet vanaf mag vissen. Vanuit de boot, kayak en bellyboat zijn de vismogelijkheden groter. De Heeswijkse Plas staat in verbinding met de Kraaijenbergse Plassen, maar voor dit viswater dien je de VISpas van HSV de Maas Cuijk in bezit te hebben.

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.