Wist je dat? Sportvissen is therapie

2719
01 mei 2023

Sportvissen is gezond. Het is niet alleen een plezierige vorm van lichaamsbeweging, maar de rust en ontspanning die de hengelsport biedt levert ook voordelen op voor de mentale gezondheid. Zo kan sportvissen de symptomen van posttraumatische stress verminderen.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat buitensport een positieve invloed heeft op de gezondheid en de kwaliteit van leven. Zo wijst onderzoek van de Universiteit van Essex (UK) uit dat fysieke activiteit in een groene omgeving bijdraagt aan een verhoogd zelfvertrouwen, minder stressbeleving en een betere stemming.

Dit positieve effect is zelfs sterker wanneer in de groene omgeving ook water (blauw) aanwezig is. De gunstige invloed van de natuur op lichaam en geest is gestoeld op een aantal principes: mensen zijn geëvolueerd vanuit een natuurlijke omgeving en functioneren daarin optimaal, de natuur bevordert stressherstel en een natuurlijke omgeving biedt een positieve afleiding (in de vorm van plezier en rust) van dagelijkse stressfactoren.

Kijk hier een video over vissen tegen trauma's:

 

Erg effectief

 
Uit onderzoek komt eveneens naar voren dat de hengelsport als therapie kan worden ingezet om posttraumatische stress (PTSS) te verminderen. Deze stoornis wordt veroorzaakt door ingrijpende gebeurtenissen die mensen hebben gezien of meegemaakt en waarvan de schok niet goed kan worden verwerkt. PTSS komt onder meer voor bij (afgezwaaide) militairen, ambulancepersoneel en politieagenten.

Zij hebben vaak baat bij sportvissen als therapie, blijkt uit studies in het buitenland. Zes jaar onderzoek wees uit dat een sessie met lotgenoten aan de waterkant meer doet aan het verlichten van angst, depressie en somatische stresssymptomen dan twaalf tot veertien uur praten met een psycholoog.
 

Lotgenoten

 
Naast de eerdergenoemde buitensportcomponenten die een positief effect kunnen hebben op de behandeling van mensen met PTSS, biedt de hengelsport namelijk nog meer belangrijke voordelen. De groepsdynamiek tussen lotgenoten die – onder deskundige begeleiding van therapeuten – ‘in het veld’ op een gezamenlijke missie (een goede vangst) zijn, zorgt voor een grotere kans op een succesvolle therapie.

Ze herkennen elkaars ervaringen en hoeven niets uit te leggen, wat hen stimuleert om hun verhalen en ervaringen met elkaar te delen. Doordat ze tegelijkertijd de zinnen verzetten is er ruimte voor ontspanning en kunnen ze hun problemen even parkeren.
 

Ook in Nederland

 
In onder meer de Verenigde Staten, Australië en Engeland bieden gespecialiseerde organisaties sportvissen reeds aan als therapievorm voor veteranen. De positieve resultaten – een significante vermindering van PTSS-klachten die bovendien een lange tijd aanhoudt – zijn voor Sportvisserij Nederland reden om ook in ons land aan de slag te gaan met een dergelijke vorm van therapie. 

Samen met partners die deskundig zijn op het gebied van PTSS worden pilotprojecten opgezet om te onderzoeken hoe de hengelsport hier het beste kan worden ingezet om PTSS-klachten te verminderen, te leren accepteren of zelfs vrijwel geheel te laten verdwijnen.

Bron: Hét VISblad

Gerelateerde berichten
30 nov 2022 Marc van den Tweel over kansen en bedreigingen voor de hengelsport 2277 Sportvisserij Nederland is sinds 2013 aangesloten bij NOC*NSF. Gedurende de bijna tien jaar dat de georganiseerde hengelsport lid is van de landelijke sportkoepel heeft Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF, de sportvisserij zich positief zien ontwikkelen. We blikken met hem terug en vooruit op de kansen en uitdagingen die er voor de (hengel)sport in het verschiet liggen. 18 nov 2022 Voorzitter NOC*NSF: Vissen maakt Nederland beter en mooier 1735 Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, ziet dat sport veel meer aan de maatschappij bijdraagt dan alleen aan een betere gezondheid. In haar column noemt ze de sportvisserij als één van de voorbeelden van sporten die voor een beter en mooier Nederland zorgen. Een mooie boodschap die je heel goed kunt gebruiken in de belangenbehartiging van je hengelsportvereniging naar bijvoorbeeld je gemeente. 18 mei 2022 Invictus Games: vissen voor verwerking 1847 Het Haagse Zuiderpark was van 16 tot 22 april het decor van de Invictus Games. Op deze vijfde editie van dit bijzondere sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen gaf Sportvisserij Nederland samen met hengelsportvereniging GHV - Groene Hart acte de présence. 04 mei 2022 Therapie aan de waterkant 2320 De waterkant is een uitgelezen plek om je hart te luchten – helemaal in combinatie met een hengel en óók voor de gesprekken die systeemtherapeut Stefan Slechten voert met gezinnen die soms heftige dingen hebben meegemaakt. “Sportvissen heeft de potentie om mensen bij elkaar te brengen.” 26 apr 2021 Healing waters - veteranen helpen via sportvissen 2550 Veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) helpen door middel van het sportvissen. Dat is de essentie van het project Healing Waters. Oud-marinier en gepassioneerd vliegvisser Theo Bakelaar (74) licht de helende werking van de hengelsport toe. 17 mrt 2016 Getraumatiseerde veteranen gaan vissen op het Paterswoldsemeer 5678 Een groep veteranen met PTSS gaat vrijdag bij wijze van therapie vissen op het Paterswoldsemeer.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.