Elften larven uitgezet in Wiesbaden

1400
08 jun 2023

Vorige week werden circa 960.000 elftenlarven uitgezet in de Rijn bij Wiesbaden (Duitsland). Dit jaarlijkse initiatief werd dit keer extra speciaal gemaakt door de aanwezigheid van drie ministers uit de deelnemende deelstaten. Samen met enthousiaste schoolkinderen namen zij deel aan het uitzetten van de elftenlarven.

Ieder jaar vinden er in de Rijn en haar zijrivieren uitzettingen plaats van enkele honderdduizenden elftenlarven, als onderdeel van het herintroductieproject voor deze bijzondere vissoort. Het project ging van start in 2007, waarin de eerste larven in 2008 werden uitgezet. Voordat de larven worden uitgezet – na een reis van 16 uur uit Zuid-Frankrijk – krijgen ze de tijd om te acclimatiseren en worden ze gevoed.

Sinds 2012 zijn er waarnemingen van volwassen elften die zijn teruggekeerd. De elftenlarven groeien op gedurende de zomermaanden in zoet water en migreren vervolgens naar het estuarium in het vroege najaar. Na een periode van 3 tot 5 jaar op zee, keren ze terug naar zoet water om te paaien en uiteindelijk te sterven. De levenscyclus van de elft vertoont opmerkelijke gelijkenissen met die van de zalm, hoewel de elft behoort tot de familie van de haringachtigen. 

Naast het verstrekken van advies over het onderzoeksprogramma, wordt het project ook financieel ondersteund door Sportvisserij Nederland. Wij dragen bij aan de realisatie van dit belangrijke initiatief voor de bescherming en herstel van de elft in Nederlandse wateren.

Media-aandacht

Bij de recente uitzetting van elftenlarven waren naast de 70 genodigden ook drie camerateams aanwezig, evenals diverse lokale en regionale radiozenders. Het is echter lastig om de larven zelf waar te nemen, aangezien ze slechts 2 millimeter groot zijn en daardoor nauwelijks zichtbaar. Alleen de twee zwarte stipjes van hun ogen en de zichtbare buikvulling geven een indicatie van hun aanwezigheid.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.