Bestandsschatting tong naar beneden bijgesteld

1960
17 jul 2023

In haar laatste wetenschappelijke vangstadvies heeft het International Council for the Exploration of the Sea haar schatting van de omvang van het tongbestand flink moeten bijstellen. Ook het vangstadvies voor 2024 komt veel lager uit dan in 2023 (-61%). Dit advies volgt op een reeks van jaren waarin beroepsvissers er niet in slaagden het aan hen toegekende tongquotum te vangen.

Tong is een gewilde vissoort voor sport- en beroepsvissers, maar recent ontving Sportvisserij Nederland diverse signalen van sportvissers over slechte tongvangsten. Dit nieuwe advies van het International Council for the Exploration of the Sea (ICES) bevestigt deze. De nieuwe bestandsschatting van de tong duidt op een duidelijk verschil tussen eerdere schattingen en de werkelijkheid in zee. De wetenschap zoekt ondertussen naar verklaringen. Harde maatregelen om het tongbestand te herstellen zijn inmiddels niet meer te voorkomen.

Tong is een populaire vis onder sportvissers.
Tong is een populaire vis onder sportvissers.

Proces kritisch volgen

Fred Bloot, president van de European Anglers Alliance (EAA) en adjunct-directeur bij Sportvisserij Nederland: “Wij hebben onze bedenkingen bij het Europese visserijbeleid en de manier waarop bestands¬schattingen voor verschillende vissoorten tot stand komen. Uiteraard is een goede evaluatie van wat er is misgegaan met de tong cruciaal.” In 2024 worden de gebruikte bestandsmodellen voor tong herzien. “Sportvisserij Nederland zal dit proces kritisch volgen, zoals we eerder ook deden bij de zeebaars”, vervolgt Bloot.

Herziening visserijbeleid

Met de European Anglers Alliance (EAA) bepleit Sportvisserij Nederland een herziening van het Europese visserijbeleid – waarin vangstquota worden vastgesteld – op een manier die minder risico voor de visbestanden met zich meebrengt:
-door niet de maximale duurzame vangst (‘MSY’ in jargon) maar een duurzame maximale economische opbrengst centraal te stellen – een aanpak die bovendien meer recht doet aan de positie van de hengelsport;
-door te werken aan een meer natuurlijke bestandsopbouw met meer grote vis, iets wat met het huidige MSY-beleid buiten bereik blijft. Dit zou visbestanden robuuster en schokbestendig maken, ook voor wetenschappelijke dwalingen.

De EAA pleit voor een meer natuurlijke bestandsopbouw van de tong, met meer grote vis.
De EAA pleit voor een meer natuurlijke bestandsopbouw van de tong, met meer grote vis.

Bestandsgrafiek

Onderstaande grafiek uit het ICES-tongadvies laat goed zien hoe dicht we bij noodmaatregelen zitten voor tongbestand. Dit komt namelijk aan de orde zodra de groene grafieklijn onder de gestreepte zwarte lijn duikt. Ook is uit deze grafiek goed op te maken dat het er ooit veel beter uit heeft gezien met het tongbestand. ‘Spawning stock biomass’ staat in dit geval voor het bestand aan paairijpe vis van de betreffende soort.


  • Klik hier voor een uitgebreidere weergave van de diverse statistieken rond de vangsten van en visserijdruk op de tong. Sole (Solea solea) in Subarea 4 (North Sea) (figshare.com)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.