Nieuwe zoute recordclaims

1568
11 aug 2023

Met een kongeraal van zeker 110 cm claimt Marco Eengelberd een nieuw lengterecord. De NCRZ (Nederlandse Commissie Record Zeevissen) buigt zich nog over de exacte lengte, maar de vis overtreft zeker het huidige record van 105 cm. Daarnaast zijn recentelijk twee grote pietermannen van recordformaat gevangen.

Marco Eengelberd viste op 9 juni vanaf de Noordpier in Wijk aan Zee, toen de mesheften aan de haak werden gegrepen door een sterke vis. Na een stevige dril wist hij een grote kongeraal op de pier te krijgen. Marco had op deze stek al eerder kongers gevangen, maar dit kaliber vis was uniek. Na de meting – de vis ging ruim over de 110 cm – en een vlugge foto is de vis zonder te wegen snel teruggezet. Als dit jaar geen grotere kongeraal wordt gevangen, dan krijgt Marco het nieuwe lengterecord toegekend. Het gewichtsrecord voor deze soort blijft voorlopig op 3,6 kg staan.

Grote pieterman

Ook bij sommige charterschippers staan de NCRZ-records scherp op het netvlies. Zo werden vanaf De Zeearend tijdens zomerwrakkentrips binnen één week twee grote pietermannen geclaimd die groter zijn dan het huidige record van 39,7 cm. Rick van Gastel ving tijdens zo’n allround vistocht – die naast gul vaak mooie verrassingen zoals mul en zeekarper oplevert – op 11 juni een grote pieterman van 42 cm.

Vier dagen later hengelde Willem van Dueren den Hollander een exemplaar van maar liefst 44 cm binnen. Wordt deze vangst dit jaar niet overtroffen, dan krijgt hij het officiële Nederlands lengterecord op zijn naam.Beide vissen zijn niet gewogen en een gewichtsclaim voor deze soort ontbreekt nog.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.