Vuurdoop - nieuwe insectenboilie

924
23 aug 2023

Dit voorjaar lanceerde het Nederlandse aasmerk Cuyten Boilies haar nieuwste bol: de Insecticon. Deze bijzondere boilie is gebaseerd op insectenmeel. Dit is een alternatieve eiwitbron die je gerust als duurzame vervanger van vis- en sojameel mag zien.

De wereldwijd toenemende vraag naar nieuwe eiwit- en vetbronnen bracht Cuyten Boilies zes jaar geleden op het spoor van insectenmeel. De zoektocht naar een duurzame vismeelvervanger leidde naar de zwarte soldatenvlieg. De larven van deze vlieg hebben een opmerkelijk hoog vermogen om organisch afval (zoals voedselresten, mest en plantaardige bijproducten) efficiënt om te zetten in waardevolle eiwitten. Dit maakt dat ze een veel kleinere ‘ecologische voetafdruk’ hebben dan traditionele eiwitbronnen als soja- en vismeel. De kweek van de zwarte soldatenvlieg vereist veel minder land, water en energie én maakt ook vis als ‘grondstof’ overbodig.
 

Toekomst

Een ander belangrijk voordeel is de nutritionele samenstelling. In normaal Nederlands: dit insectenmeel bevat een hoog gehalte eiwitten, aminozuren, vetzuren en mineralen. Hierdoor is het een perfecte voedselbron voor diervoeders en zelfs voor menselijke consumptie. Toen de mannen van Cuyten Boilies destijds de eerste grote ‘test-batch’ afnamen was de inkoopsprijs commercieel gezien nog te hoog om dit in karpervoer te gebruiken. Inmiddels zijn de vraag en het aanbod echter dusdanig toegenomen dat de prijskwaliteitverhouding nu wél oke is om dit product in boilies te verwerken. Insecten-meel lijkt daarmee langzaam maar zeker de toekomst te worden. En tot het zover is heb je hiermee in elk geval onderscheidend aas ten opzichte van je concullega’s.Assortiment

Om aan de benodigde voedingswaarde te komen bestaan de Insecticons voor 20% uit insectenmeel, dat wordt aangevuld met diverse andere ingrediënten zoals knoflookpoeder en garnalenpasta. Het resultaat is een boilie die goed uithardt en zich prima met de werppijp laat lanceren. De Insecticons zijn verkrijgbaar in 12, 15, 20, 25 en 30 mm. Daarnaast zijn er bijpassende pop-ups, wafters, extra harde hookbaits, een dip, boiliepasta én voorgeboorde pellets (16 mm) verkrijgbaar. Je vindt de hele Insecticon-range in de webshop van Cuyten Boilies, maar ook in de schappen van steeds meer hengelsportzaken.

Doe mee en win

Als abonnee van Hét VISblad maak jij kans op één van de vijf pakketten met 2 kg 15 mm Insecticons, 1 potje pop-ups en 1 potje hookbaits. Meedoen? Mail dan vóór 8 september naar Hét VISblad o.v.v. ‘Cuyten Boilies’ + je naam en adres. De winnaars worden
bekend via Facebook.

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.