WK Dames: Team Holland zevende, Kroatië wereldkampioen

1629
28 aug 2023

Het Nederlandse damesteam is afgelopen weekend bij het WK Dobbervissen in Servië als zevende geëindigd. Mandy Swart was op de negende plaats de best geklasseerde landgenote in de individuele ranking. Kroatië was overduidelijk de beste en won de wereldtitel. Italië legde beslag op het zilver, Polen pakte het brons.

De eerste wedstrijddag eindigde voor het Nederlandse team in een teleurstelling. De twaalfde positie, met veertien deelnemende landen, was minder dan op gehoopt. Gelukkig herpakte het team zich uitstekend op de tweede wedstrijddag en klom naar de zevende positie in de einduitslag. Alleen wereldkampioen Kroatië leverde de laatste dag een betere prestatie.


Van links naar rechts. Achterste rij: Sjors Milder, Stefan Verhoeven, Peter Swart en Gerda Swart. Middelste rij: Floor Verhoeven, Daphne Janssen, Susanne Dijkstra, Kira Epping en Jan van Schendel. Onderste rij: Anja Groot, Mandy Swart en Fabienne Ter Horst.

Bliekjes en alvers

Het wereldkampioenschap werd gevist aan een gekanaliseerde zijarm van de Donau (bij Apatin). De tropische hitte – temperaturen tot over de 40 graden – speelde niet alleen de vis parten, maar ook de deelnemers. Gedurende de trainingsweek waren de vangsten prima. Deze bestond hoofdzakelijk uit kleine bliekjes, met vangstgewichten tussen de 4 en 8 kilo. De bliekjes waren op de eerste wedstrijddag echter een stuk lastiger te vangen en er moest vooral op alver gevist worden.


Mandy Swart in actie tijdens een trainingsdag.

Vakwinst op dag twee

Bij dit kampioenschap was een dobberdragende montage verplicht. De beste vistechniek was een actieve visserij met de vaste hengel, waarbij dobbers van tussen de 0,5 en 2 gram werden gebruikt. Op de eerste wedstrijddag ving Mandy Swart als enige van Team Holland bliekjes, legde de basis voor negende plaats eindklassering. Op de tweede dag wist Floor Verhoeven haar vak te winnen. Zo sloot de Nederlandse ploeg het toernooi positief af.


Voormalig wereldkampioen Floor Verhoeven sloot - mede dankzij deze grote brasem - de tweede dag af met sectorwinst.

Top-3 landenuitslag

  1. Kroatië, 26 punten;
  2. Italië, 50 punten;
  3. Polen, 51,5 punten

Top-3 individuele uitslag

  1. Hellen Dagnall, Engeland, 3 punten;
  2. Kamila Kowalska Justa, Polen, 3 punten;
  3. Marijana Mutak, Kroatië, 4 punten.

Blijf op de hoogte

Klik hier voor de complete eindranking en de dag- en vakuitslagen. Wil je snel op de hoogte zijn van wedstrijdnieuws, houd dan de Facebookpagina WedstrijdvissenNL in de gaten.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.