WK Kustvissen Junioren: wedstrijd 1

2342
17 okt 2023

Het strand bij Dishoek/Westduin vormde het decor voor de aftrap van het WK Kustvissen voor Junioren. Daarbij kwam Team Holland in zowel de U16- als in de U21-categorie goed uit de startblokken met respectievelijk een vierde en derde plek. Maarten Bom voert daarbij het individueel klassement aan bij de Junioren tot 21 jaar.

Wie ver kan werpen was vandaag duidelijk in het voordeel. De vaargeul loopt langs dit deel van de Walcherse kust relatief dichtbij het strand, maar het diepere water bleef – ondanks dat de wedstrijd rondom laagwater werd gevist – voor een deel van de jonge wedstrijdvissers toch buiten bereik. Zeker op het parcours van de U16-categorie was dit het geval aangezien het hier wat minder snel diep wordt. Dat vertaalde zich in wisselende vangsten. Sommige deelnemers vingen meerdere vissen, terwijl anderen helaas geen vis ter meting konden aanbieden aan de controleurs. Bij de junioren tot 21 jaar waren de vangsten door de bank genomen beter, maar ook hier betaalden een goede werptechniek en/of flink wat spierkracht zich duidelijk uit.GEMENGDE VANGSTEN

De vangsten waren gemengd: de zomervis is deels nog aanwezig, de wintervis is nog niet massaal gearriveerd. Zo stonden onder meer de bot, zeebaars, schar en wijting op de scoreformulieren. Naast deze ‘te verwachten’ soorten kwamen er ook wat verrassingen boven water. Daan Ranzijn (U21 Team Holland) ving bijvoorbeeld een gevlekte gladde haai van 53 centimeter, die aardig wat punten opleverde (vis tot 15 cm is goed voor één punt, bij vis groter dan 15 cm telt het aantal centimeters). Verder werden nog vijf haaien (44, 50, 51, 52 en 60 cm), een forse makreel (42 cm) en twee dorades (beiden 21 cm) ter meting aangeboden. Het procedé is overigens dat de vangst direct in een emmer met tien liter vers zeewater wordt geplaatst, om daarna te worden onthaakt. Vervolgens meten de controleurs de vangst, noteren de score en zetten de vis snel weer terug.


Daan Ranzijn met zijn haai van 53 centimeter.


‘GOEDE START’

Na de eerste wedstrijd staat Team Holland op de derde plek in het tussenklassement van de U21-categorie (achter Italië en Ierland) en op de vierde plek bij de U16-categorie (achter Engeland, Ierland en Frankrijk). “Daarmee hebben we een goede start gemaakt”, zegt bondscoach Martin van der Drift tevreden. “De uitgangspositie is prima om in beide categorieën mee te kunnen blijven doen om de podiumplekken. De visserij is zoals we die hadden verwacht, al was het op het eind van de wedstrijd met de sterke vloedstroom en veel vuil in het water wel wat lastig. We hebben een paar verbeterpuntjes gezien, maar we kunnen prima voortborduren op de tactiek die we van tevoren hebben uitgestippeld.” Individueel staan diverse leden van Team Holland ook prima genoteerd: Maarten Bom voert het tussenklassement aan in de categorie tot 21 jaar, met Daan Ranzijn op plek 6. Björn Mies (3) en Youri op ’t Hof (9) staan in de top tien van het tussenklassement van de junioren tot 16 jaar.


Maarten Bom voert na de eerste wedstrijd het individueel klassement aan bij de junioren tot 21 jaar.

Check voor de tussenstand in het landenklassement en in het individuele klassement de website van de FIPS Mer (www.fips-m.org). Bij de uitslagen is de categorie tot 16 jaar gerangschikt onder de noemer ‘Youth’, de categorie tot 21 jaar staat onder het kopje ‘Juniors’.Volledig op de hoogte blijven van al het nieuws rond het WK Kustvissen voor Junioren? Volg dan zeker ook onze Facebookpagina Wedstrijdvissennl.


World Championship Shore Angling 2023 - powered by Fisherman’s Friend

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.