Vrijwilligers van de maand: Thomas van Sluijs & Peter Slabber

2217
21 okt 2023

De hengelsport drijft op de inzet van vrijwilligers. Zowel verenigingen, federaties als Sportvisserij Nederland kunnen niet zonder de hulp van enthousiaste sportvissers. In dit artikel lichten we de twee vrijwilligers van de maand toe: Thomas van Sluijs & Peter Slabber.

Wedstrijden organiseren is een van de belangrijkste activiteiten van HSV Westkapelle. “Veertien clubwedstrijden, drie zomeravondwedstrijden, een grote clubwedstrijd en nog wat jeugdwedstrijden, onder meer voor basisschoolleerlingen”, somt penningmeester Thomas van Sluijs (36) uit de losse pols op.

Daarbij mikken ze steevast op zoveel mogelijk deelnemers, vult voorzitter Peter Slabber (56) aan. “We werven onder meer via onze website, social media, flyers en visitekaartjes. En mond-tot-mondreclame is ook belangrijk. Je hebt maar een paar enthousiastelingen nodig om van een matig bezette naar een goed bezette wedstrijd te gaan. Je mag bij ons als introducé bijvoorbeeld gratis aan bepaalde wedstrijden deelnemen.”

Veel kennis en lokale contacten

De ervaring die HSV Westkapelle heeft op het vlak van de zoute wedstrijdorganisatie op lokaal en nationaal niveau, was voor Sportvisserij Nederland reden om voor het lopende WK Kustvissen voor Junioren contact te zoeken met Slabber & co. “Je hebt hier tal van stranden waar het in verschillende omstandigheden goed vissen is. Die lokale kennis plus de contacten zijn belangrijk.

Zo krijgen we van de gemeente Veere bij een wedstrijd vijftig parkeerplekken toegewezen”, zegt Slabber. Bovendien weten de mensen hoe het er bij een grote wedstrijd aan toegaat. “En het mooie is dat die enthousiast zijn”, prijst Van Sluijs de achterban. “Een mailtje naar de leden – 350 in totaal, waarvan 200 Duitsers – waarin we hen polsten om als vrijwilliger actief te worden op het WK leverde
veel respons op. De animo is groot.”

Wedstrijd-minded

Dat de vereniging wedstrijd-minded is blijkt wel uit het feit dat onder de leden meerdere sportvissers zitten die in diverse WK-ploegen actief zijn (senioren, dames en junioren). “Ook het bestuur van HSV Westkapelle telt enkele voormalige en huidige internationals”, zegt Slabber trots. “Die weten uit ervaring wat er allemaal bij zo’n internationaal toernooi komt kijken.

Dit maakt dat een WK in eigen land – wat voor ons praktisch naast de deur plaatsvindt – veel meer gaat leven. Niet alleen bij de doorgewinterde wedstrijdvissers met internationale ervaring, maar ook bij de rest.” Dat geldt tevens voor Van Sluijs. “In oktober ben ik als controleur actief op het WK. Waar ik voorheen zelf regelmatig aan wedstrijden deelnam (bijvoorbeeld de Nationale Teamcompetitie Kustvissen), draag ik nu als vrijwilliger mijn steentje bij. Zo’n kampioenschap is een hele happening en daar wil je simpelweg bij aanwezig zijn.”

Ook vrijwilliger worden?

Ben jij na het lezen van dit artikel ook geïnspireerd om je steentje bij te dragen? Neem dan contact op met je hengelsportvereniging of -federatie.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.