Finaledag WK Kustvissen Junioren - Matthias Baas individueel wereldkampioen U21

2990
20 okt 2023

Aan het Banjaardstrand werd vandaag de vierde wedstrijd gevist van het WK Kustvissen voor Junioren. Team Holland kon de goede start van het toernooi niet vasthouden. Hierdoor miste zij net het podium. De U16-ploeg eindigde als 4e in het eindklassement en de U21-ploeg als 5e. Ierland U16 en Italië U21 gaan met het goud naar huis. Individueel waren Youri op ’t Hof (4e in de U16) en Matthias Baas (1e in de U21) het beste. Matthias wint goud na een spannende finaledag.

Van dinsdag 17 oktober tot en met vrijdag 20 oktober hebben verschillende landen in twee categorieën het tegen elkaar opgenomen. Onder 21 jaar (U21) en onder 16 jaar (U16). De landen die meededen aan het WK Kustvissen voor Junioren waren: Kroatië, Engeland, Frankrijk, Ierland, Italië, Spanje, Portugal en gastland Nederland.

De laatste wedstrijddag stond vooral in het teken van superslecht weer. Vanaf de start tot het eind heeft het constant geregend. Toch wisten de deelnemers uit de verschillende categorieën goed te vangen met voornamelijk platvis en ook enkele gladde haaien. Door de weersomstandigheden werd de finaledag niet op het strand van Domburg gevist, maar net als de dag ervoor op het Banjaardstrand.

Het strijdplan van Matthias: op afstand vissen

Zover mogelijk van de kant vissen met dunne lijnen om gericht op schar en wijting te vissen. Dat was de tactiek van Matthias. Schar en wijting zijn wintervissen. Deze vissen zwemmen in schooltjes in dieper kouder water. “Door ver te werpen maak je meer kans om die vissen te vangen. Dit heb ik de hele wedstrijd geprobeerd vol te houden, eigenlijk de hele 4 uur lang. Daarnaast moest ik de hele wedstrijd geduldig blijven. Het was van belang om het aas lang genoeg op de stek te laten liggen. Dus niet te snel inhalen.”

Matthias Baas individueel wereldkampioen U21
Matthias Baas is individueel wereldkampioen in de categorie U21 (onder 21)

Matthias Baas behoud koppositie in tussenklassement

Matthias is op het nippertje eerste geworden. Hierover vertelt hij: “In de eerste uren van de wedstrijd stond ik in mijn vak lang op de laatste plaats. Ik domineerde pas in het laatste uur en ving 4 vissen. Bij de andere vissers vielen de vangsten stil. Door deze mooie inhaalrace eindigde ik uiteindelijk derde in mijn vak. Dit is was net genoeg om mijn koppositie vast te houden.” Na dag 1 stond Matthias namelijk nog maar op de zestiende plek. Op dag 2 was hij al opgeklommen naar de vijfde plaats en na dag 3 ging hij aan kop in het tussenklassement. Die koppositie gaf hij niet meer uit handen.

Matthias (20) uit Krabbendijke is al wedstrijdvisser sinds zijn dertiende. Hij behaalde verschillende podiumplekken bij NK’s. Dit was zijn tweede Wereldkampioenschap deelname. Matthias over dit WK: “Ik heb nog nooit eerder goud gewonnen, ook niet op een NK. Dat ik nu wereldkampioen ben is fantastisch natuurlijk. Echt niet te bevatten.”
Matthias met zijn medaille op het podium

Hoe hebben de Nederlandse teams het afgelopen week gedaan?

Het U21-team – waar Matthias deel vanuit maakte – zakte naar de 5e plek in het eindklassement. Team Holland U16 eindige op een verdienstelijke, maar toch teleurstellende 4e plek. Ze begonnen dit WK heel erg goed en stonden na 2 dagen zelfs op de tweede plek.

Bondscoach Corné Westerlaken vertelt: “We moesten vooral in het eerste uur de vissen vangen. Er was toen meer stroming, dan is de vis actiever. Om op het podium te komen moesten we beter vissen dan de Franse- en Kroatische wedstrijdvissers, maar dat lukte helaas niet.”Volledige uitslag en klassement

Check de volledige uitslag (zowel landen- als individuele klassement) op de website van oe FIPS Mer.
  • Kijk voor de U16-categorie onder 31st World Championship Shore Angling YOUTH .
  • Kijk voor de U21-categorie onder 22nd World Championship Shore Angling JUNIORS.
  • Onder 4th Day vind je de daguitslagen van vandaag. Het totaal klassement vind je onder Individual Cumulated (individueel klassement) en Nations Cumulated (landenklassement).
 
Volg ook onze Facebookpagina Wedstrijdvissennl voor al het laatste nieuws en updates tijdens het WK Kustvissen voor Junioren.World Championship Shore Angling 2023 - powered by Fisherman’s Friend

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.