Andrew Keijser en Chris Eilers winnen Nederlands Kampioenschap Streetfishing 2023

3495
27 nov 2023

Afgelopen zondag hebben Andrew Keijser en Chris Eilers het NK Streetfishing 2023 gewonnen. Het duo Gerben Jorritsma – Dennis Veenker eindigde als tweede in Leeuwarden, terwijl het team bestaande uit Bart van de Walle en Johannes Elzinga beslag legde op het brons.

“Ik heb een smile van hier tot Tokio”, zegt Andrew Keijser tevreden over de NK-overwinning samen met teammaat Chris Eilers. De Amsterdammers hebben het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in hun wedstrijdtactiek en dat pakte in Leeuwarden boven verwachting uit. “We stonden nooit met de echte winnaarsmentaliteit aan het water. Daarom is dit te gek, bijna onrealistisch. ‘Wat is hier gebeurd?, hebben we na afloop vaak tegen elkaar gezegd.”


Op zondag 26 november stonden bij het NK Streetfishing 100 sportvissers, 50 teams, in Leeuwarden aan de start. 


Aanpassen

Na een stroeve start konden de vismaten in het oostelijke deel van het parcours (bij de Tweede Kanaalsbrug) de eerste snoekbaars noteren en verdween de nul van het scorebord. “Snoekbaars was niet het oorspronkelijke plan – we wilden eerst gaan snoeken – maar vanwege bezette stekken door andere teams moesten we ons aanpassen”, zegt Andrew. De grachten van Leeuwarden waren tussen 10:00 en 15:00 uur het strijdtoneel voor 50 koppels, die allemaal uiteraard op de gekende hotspots wilden staan.

Snoeken op De Potmarge

Lang bleven ze niet hangen bij de brug, maar schakelden weer naar een snoekvisserij. Na een visloze ronde in het Abbingapark stond  De Potmarge op hun looproute. “Met een kleine jerkbait vingen we op dit kleine veenriviertje twee snoeken. Samen met de snoekbaars stonden we – tot onze eigen verbazing – bovenaan in het virtuele klassement. Een fotograaf die ons volgde wees ons op de leidende positie; we waren er zelf niet zo mee bezig. Dat veranderde op dat moment en we beseften dat we baars erbij moesten vangen om onze positie te versterken. Daarom keerden we terug naar de grachten en het Nieuwe Kanaal.” Daar wisten ze onder ander nog een flinke baars te vangen (28 cm), waardoor de overwinning binnen was.


Andrew Keijser (links) en Chris Eilers met een baarsje die voor kostbare punten zorgde.

Traag dropshotten

De Friezen Gerben Jorritsma en Dennis Veenker viste een thuiswedstrijd en voelden daarom de nodige druk om maximaal te presteren. Langzaam dropshotten was voor het Friese duo de formule voor snoekbaars. “Na het inwerpen lieten we de vijf tot zes centimeter lange softbait tussen de vijftien en dertig seconde stil hangen, om vervolgens deze slechts 40 centimeter te verplaatsen”, verklaart Gerben.

Het team blikt tevreden terug, maar blijft zoals veel deelnemers met de vraag ‘wat als?’ achter. “We hebben niet echt steken laten vallen. Op het laatste moment konden we nog een baars aan ons scoreformulier toevoegen, maar helaas schoten daarna nog een aantal kostbare exemplaren los. Ieder team maakt tijdens een NK echter dergelijke momenten mee. De winnaars hebben het knap gedaan, deze wedstrijd win je niet zomaar even”.

Tevreden met brons

Johannes Elzinga en Bart van de Walle behaalden het brons. “Deze podiumplaats is de bevestiging dat we goed bezig zijn, vrijwel het hele jaar zijn we bij streetfishing wedstrijden in de top-3 geëindigd”, zegt Bart van de Walle tevreden. Na een tamme start, anderhalf uur zonder beet, luidde een snoekbaars een hectische periode in met zeven glasogen van tussen de 28 en 44 centimeter.

Baars vangen was het volgende doel. Hierbij gebruikten de wereldkampioenen van 2002 succesvol mini-kunstaas (1,5 tot 2 centimeter op een maat 12 haak). “In de middag losten we nog een kostbare snoek”, besluit de Groninger, die samen met Johannes de wereldtitel Streetfishing 2022 won.


Werken aan snoek

Dankzij het water- en visrijke Amsterdam als thuiswater zijn Andrew en Christoph bedreven in het baars- en snoekbaarsvissen. Toch zagen ze op wedstrijdgebied nog enkele verbeterpunten. “Na eerdere NK’s werd ons duidelijk dat we enerzijds moesten investeren in snoekvissen en anderzijds ook het gebruik van micro-kunstaas. Tijdens vrij vissen in Amsterdam hebben we hier aan gewerkt. Bovendien benaderden we een visdag soms ook als een wedstrijd, waarbij we keuzes moesten maken wat betreft vissoort en techniek”.

Top-3 uitslag

  1. Team Vrije Vissers, Andrew Keijser en Christoph Eilers, 200 cm;
  2. Team Daiwa, Gerben Jorritsma en Dennis Veenker, 183 cm;
  3. Team Hosselbaars, Bart van de Walle en Johannes Elzinga, 176 cm.

Bekijk hier de volledige uitslag.

De koppels op het NK maken bovendien kans om door de bondscoach geselecteerd te worden voor Team Holland en het WK Streetfishing 2024.

Scorekaart & loodvrij

Leidend voor de einduitslag is de scorekaart, waarop de centimeters bij elkaar worden opgeteld. Hierbij komen per koppel de vijf grootste baarzen, drie grootste snoekbaarzen, twee grootste snoeken en drie grootste overige vissen (roofblei, winde, pos, bot en meerval) in aanmerking.

Het deelnemersveld van deze finale bestaat uit sportvissers die zich via één van de zes federatieve selectiewedstrijden hebben gekwalificeerd. Tijdens het NK, en ook de selectiewedstrijden, hebben de deelnemers met loodalternatieven (loodvrij materialen) gevist.

Snel op de hoogte

Wil jij snel op de hoogte zijn van de vakuitslagen en ander wedstrijdnieuws? Houd dan de Facebookpagina WedstrijdvissenNL in de gaten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.