Hét VISblad online april 2024 (video)

1090
05 mrt 2024

De meteorologische lente is begonnen en dat is de laatste dagen goed te merken. Niet alleen de natuur ontwaakt: ook bij veel sportvissers begint het te kriebelen en is de drang groot om naar de waterkant te gaan. Daar biedt de nieuwe editie van Hét VISblad weer volop inspiratie voor.

Hoewel het voorjaar zich aankondigt, trappen we dit nummer af met een visserij die qua seizoen bijna ten einde loopt. Het vissen op snoek met dood aas is typisch iets voor de koudere maanden, maar het staartje van het seizoen kan zeker de moeite waard zijn. De snoeken gaan richting de paai en zijn nu op topgewicht.

Aswin Doggen gaat in de Biesbosch op zoek naar deze ‘grote dames’. Voorzien van een voorraadje forse dode aasvissen bevist hij verschillende stekken om te proberen een dikkerdje te pakken te krijgen. Daarbij gaat Aswin uitgekiend te werk, zowel qua montage als voor wat betreft de zorg voor de vis na de vangst. Hoe een en ander precies uitpakt in de praktijk, zie je in de onderstaande video:


Deze video is half februari geschoten. Hoewel de gesloten tijd voor snoek per 1 maart is ingegaan, mag je tot 1 april nog op snoek vissen. De gesloten tijd betekent dat je snoek na de vangst weer direct moet terugzetten in hetzelfde water – en dat doe je vanzelfsprekend het hele jaar door. Pas vanaf 1 april start de gesloten tijd voor kunstaas, dode aasvis en een stuk vis en is het vissen op roofvis tot de laatste zaterdag van mei niet toegestaan.

Mestpierenman van Groningen

Bart Hol reist iedere week met de trein vanuit Loppersum naar Groningen. Dit om in de singels en vaarten van het stadscentrum te gaan feedervissen. Behalve een hoop visplezier biedt het wekelijkse uitje naar de Martinistad Bart ook een moment van rust. Dat is wel zo prettig gezien zijn Autisme Spectrum Stoornis. Daar ligt de focus echter niet op: die ligt op de feedertop. En die trekt regelmatig krom!Tackle tarts Japanse stijl

“Ik vang liever vier vissen op verschillende soorten nieuw kunstaas, dan vijf exemplaren op een standaard shadje.” Ashwin Souhoka en zijn vismaat Tobias Laman zijn continu op zoek naar nieuwe, innovatieve en mooie materialen voor hun kunstaasvisserij. Daarbij halen ze volop inspiratie – en materialen – uit Japan. Tijdens een winterse roofvissessie zoomen we in op hun voorliefde voor het snoepgoed uit het land van de rijzende zon.Karperkraker in Den Bosch

Meer dan 16.000 karpervissers uit alle hoeken van Europa kwamen half januari op Carp Den Bosch af. Daar konden bezoekers zich drie dagen lang laven aan nieuwe producten, bijkletsen met bekenden en het laatste nieuws uit de karperscene vernemen. Hét VISblad snuffelde een dagje rond in de Brabanthallen en sprak met standhouders én bezoekers van de beurs.Zoute oplossing

Wie optimaal gebruik wil maken van zijn voorraad aas, kan niet zonder een flinke korrel zout. Daarmee kun je overgebleven zeepieren, zagers, tappen en mesheften ‘pekelen’ en zo gebruiken in een tweede ronde. Dat bespaart je niet alleen geld, maar kan ook de vangst een impuls geven. Gezouten aas valt bij veel zoute vissoorten in de smaak; soms zelfs nog meer dan vers aas.Nog veel meer!

In deze editie van Hét VISblad brengen we je natuurlijk ook op de hoogte van het laatste nieuws uit de hengelsport. Daarbij lees je in de rubriek Spraakwater over de kansen die de European Anglers Alliance ziet voor wat betreft de aangekondigde registratieplicht voor zeesportvissers. In Hengelsport & Maatschappij doen we verslag van de bijeenkomst die Sportvisserij Zuidwest Nederland organiseerde voor verenigingen die te maken hebben met politieke tegenwind op het vlak van dierenwelzijn. Uiteraard ontbreken de rubrieken Wist je dat?, MijnVISmaat, Media, Vrijwilliger, VISpas Hotspots, VIS TV in detail, Bijvangst, Wedstrijdvissen, In de markt en Vuurdoop niet. Kortom: leesvoer genoeg voor de komende periode.

Neem een abonnement!

Heb jij nog geen abonnement op Hét VISblad? Voor slechts € 12,95 sluit je al een jaarabonnement af (tien edities) en zo mis je voortaan geen enkel magazine meer. Daarnaast krijg je als nieuwe abonnee de keuze uit aantrekkelijke welkomstcadeaus of een eenmalige korting op de abonnementsprijs. Klik hier om gemakkelijk online een abonnement af te sluiten.Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.