Gesloten tijden: hoe zit het? (video)

31027
04 mrt 2024

Bij het sportvissen in Nederland moet je rekening houden met een aantal gesloten tijden. Zo is er de gesloten tijd voor bepaalde aassoorten én de gesloten tijd voor bepaalde vissoorten. Met name voor de snoek, snoekbaars en baars levert dit nog wel eens onduidelijkheid op. In deze video leggen we je uit hoe het nou precies zit.

Nog even kort op een rijtje hoe het dus zit. Van 1 april tot de laatste zaterdag van mei (in 2024 is dat 25 mei) is het verboden om in het Nederlandse binnenwater te vissen met vrijwel alle soorten kunstaas, en dat geldt ook voor een dode aasvis, stukje dode aasvis en slachtproducten. Enige uitzondering zijn kunstvliegen die kleiner zijn dan 2,5 cm.

Daarnaast geldt er in Nederland een gesloten tijd voor een aantal vissoorten. Denk aan:
  • De snoek, van 1 maart tot de laatste zaterdag van mei
  • Snoekbaars en baars, van 1 april tot de laatste zaterdag van mei
  • Vang je zo’n vis in die periode, dan moet je deze met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandelen en direct in hetzelfde water terugzetten.


Snoeken in maart

Over de maand maart bestaat nog wel eens onduidelijkheid. Maar in maart mag je in Nederland gewoon op roofvis vissen, ook op snoek. Het betekent alleen dat als je in maart een snoek vangt, dat je deze dan verplicht direct terug moet zetten. Op grond van de algemene voorwaarden die bij de VISpas horen, moet snoek in Nederland trouwens vrijwel overal het hele jaar door direct worden teruggezet. Dat is ook de reden waarom er in Nederland zo veel prachtige, grote snoeken zwemmen.

Houd er verder rekening mee, dat er buíten de gesloten tijd voor een bepaalde vissoort, in vrijwel alle gevallen óók een minimummaat en meeneemlimiet of geldt en in sommige gevallen – zoals de meerval en zeeforel – het hele jaar rond een terugzetverplichting van kracht is.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.