Vuurdoop - Savage Gear Ned Craw

983
19 mrt 2024

De Ned rig wint steeds meer aan populariteit. Savage Gear speelt daar op in met een range soft plastics die speciaal is ontworpen voor deze techniek. Het mooie is dat dit kunstaas bijzonder elastisch is en daardoor extra lang meegaat.

Bron: Hét VISblad april - rubriek 'Vuurdoop'

Soft plastics die bijzonder zacht en soepel zijn vallen vaak in de smaak bij de roofvis. Het nadeel van deze twee eigenschappen is echter dat het kunstaas vaak vrij snel scheurt. Zeker bij forse beschadigingen die de actie nadelig beïnvloeden is het dan wel gedaan met de vangkracht.

Savage Gear heeft daarom diverse Ned rig baits ontwikkeld van zogenaamd ‘DuraTech’ materiaal. Dit spul is niet alleen super zacht, maar ook super sterk. Dat komt op het conto van de grondstof thermoplastisch elastomeer (TPE), wat tien keer elastischer is dan conventioneel PVC (de belangrijkste bouwsteen van de doorsnee shad).

Sterk spul

We hebben een en ander uiteraard in de praktijk onderzocht. En je kunt deze soft plastics inderdaad bijzonder ver uitrekken zonder dat de boel stuk gaat. Dat is op zich niet zo bijster interessant, maar de elastische eigenschap maakt dat dit kunstaas ‘tandproef’ is. Neem de proef maar eens op de som door te proberen met je nagel een stukje van de soft plastic af te breken. Dat zal niet meevallen. Dankzij het DuraTech materiaal is het kunstaas dus bestand tegen talloze aanvallen van roofvissen. Met een blister van dit type soft plastics kun je dus een aardige poos vooruit – mits je het kunstaas uiteraard niet verspeelt.

Drijvend materiaal

TPE heeft nog een bijkomend voordeel: dit spul is drijvend. Deze eigenschap wordt versterkt doordat de soft plastic met zout is doordrenkt. Het drijfvermogen maakt dat bijvoorbeeld de Ned Craw – een bijzonder levensechte imitatie van een rivierkreeftje – mooi zijn scharen opricht en zo een verdedigende houding aanneemt tegenover een aanvallende baars of snoekbaars. Slaat die toe, dan moet de toegevoegde geurstof de roofvis ertoe aanzetten om het kunstaas langer vast te houden.

Behalve de Craw omvat de DuraTech Ned range ook een Salamander, Minnow en een Dragontail slug. Je kunt de baarzen en snoekbaarzen op de Ned rig dus een bijzonder gevarieerde hap voorschotelen.

Prijsvraag voor abonnees

Als abonnee van Hét VISblad maak je bij elke Vuurdoop-editie kans op één van de weggeefexemplaren. Heb jij nog geen abonnement op Hét VISblad? Voor slechts € 12,95 sluit je al een jaarabonnement af (tien edities) en zo mis je voortaan geen enkel magazine meer. Daarnaast krijg je als nieuwe abonnee de keuze uit aantrekkelijke welkomstcadeaus of een eenmalige korting op de abonnementsprijs. Klik hier om gemakkelijk online een abonnement af te sluiten.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.