Onderzoekers van Sportvisserij Nederland treffen steeds vaker een blauwneus (Vimba vimba) aan bij onderzoek op stromend water. Ook door sportvissers wordt deze exoot steeds regelmatiger gevangen. We kunnen er niet meer omheen: Vimba vimba is tegenwoordig zeker geen zeldzaamheid meer, maar zit flink in de lift.
De
blauwneus komt oorspronkelijk voor van Centraal-Europa tot bij de Kaspische Zee en is geïntroduceerd in de Duitse Rijn. Over impact op inheemse soorten is weinig bekend. Sinds 1989 komt de blauwneus voor in Nederland, maar pas na 2000 kreeg het aantal meldingen wat meer volume, om vanaf 2020 nog verder toe te nemen. Dat wordt ook geconstateerd binnen de verschillende onderzoeken van Sportvisserij Nederland. Zo bestond, bij onderzoek naar de visstand bij de langsdammen (bij de Waal te Wamel), op sommige dagen het merendeel van de vangsten uit blauwneuzen. Er zaten zelfs exemplaren bij van ver in de 40 centimeter. Voor het project ‘
Swimway Oude IJssel’ werden fuiken geplaatst aan het eind van de vistrap bij Doesburg. Ook in deze fuiken zaten met grote regelmaat blauwneusjes tussen de andere soorten.
Groot en klein
Gezien het grote aantal jonge blauwneuzen in de Nederlandse rivieren, is het aannemelijk dat de blauwneuzen zich hier ook voorplanten en dat ze niet enkel uit Duitsland afkomstige afzakkers van de Rijn zijn. De toekomst ziet er dus positief uit voor deze soort. Voor de sportvisser is dit een mooie aanvulling op het visbestand. Volgens de literatuur kunnen blauwneuzen 50 centimeter worden, maar in Duitsland en Tsjechië zijn al grotere vissen gevangen, tot 55 centimeter. In Nederland staat het record op 48 centimeter.
Vang jij een grotere blauwneus? Meet hem dan goed op en claim hem via
deze pagina.
Kees Uittenbogaard met het record blauwneus van 48 cm.