Vrijwilliger van de maand: Ger Gilissen

1011
12 apr 2024

Mensen met een beperking een leuke dag bezorgen. Dát is het doel van Visbuddies. Daarom organiseert deze vrijwilligersorganisatie elk jaar een gezellig uitje bij een groot vispark in Flevoland. “Deze mensen verdienen het om een dagje onbezorgd te genieten in de buitenlucht”, zegt Ger Gilissen (74).

Hij weet uit ervaring dat mensen met een beperking doorgaans maar weinig buiten komen. “Mijn vader zat in een verzorgingstehuis en het personeel daar had helaas bijna nooit tijd om even een frisse neus met hem te halen. Dat ging mij aan het hart en was de belangrijkste reden om als vrijwilliger actief te worden bij Visbuddies.”

Visbuddies naar Flevopolder met betrokkenheid HSV Lelystad-Dronten

Dit initiatief ontstond ooit in Brabant, maar toen de oprichtster van Visbuddies aangaf dat ze ermee ging stoppen haalde Gilissen het project naar de Flevopolder. Dit deed hij in samenwerking met HSV Lelystad-Dronten, waarvoor hij al jarenlang actief is als controleur. Het bestuur van de vereniging was meteen enthousiast over de plannen van Gilissen en sindsdien vindt de visdag elk jaar plaats bij Toms Creek in Lelystad.

“In de aanloop naar die dag benader ik verschillende zorginstellingen in de Flevopolder met de vraag of er mensen zijn die zin hebben in een gezellig visuitje. Daar wordt altijd goed op gereageerd”, vertelt Gilissen. Aangezien de veiligheid vooropstaat, is bij de visdag ook een medisch team aanwezig. “Dat bestaat uit vrijwilligers met een gedegen opleiding. Zij houden de deelnemers in de gaten en zorgen ervoor dat mensen die medicijnen gebruiken deze op tijd innemen.”

Visdag vol vriendschap en plezier

De jaarlijkse visdag aan de forellenvijver in Lelystad begint steevast met een kop koffie en appeltaart. “In totaal wordt er op een dag vier uur gevist, met tussen de twee sessies door een lekkere lunch voor alle deelnemers en begeleiders”, vertelt Gilissen. “Aan het eind van de dag is er een prijsuitreiking en praten we gezellig na met een drankje erbij. Het mooie van Visbuddies is dat er hechte vriendschappen zijn ontstaan tussen de vrijwilligers en de mensen die deelnemen aan het visuitje.

Dat vind ik heel bijzonder om te zien.” De visdag van dit jaar staat gepland op zaterdag 25 mei. Gilissen: “We kijken er nu al naar uit. Als de deelnemers na afloop met een grote glimlach op hun gezicht weer naar huis gaan, dan is het evenement voor mij geslaagd. Dáár doen we het allemaal voor.”

De hengelsport drijft op de inzet van vrijwilligers. Zowel verenigingen, federaties als Sportvisserij Nederland kunnen niet zonder de hulp van enthousiaste sportvissers. Ben jij na het lezen van dit artikel ook geïnspireerd om je steentje bij te dragen? Neem dan contact op met je hengelsportvereniging of -federatie.

-> Lees meer over de activiteiten van Visbuddies

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.