MijnVISmaat foto van de maand: zeelt

1899
10 mei 2024

Pascal Bucsek is een van de vele geboren Amsterdammers die in Almere woont. In die laatste gemeente vond hij na de verhuizing in 2000 zijn favoriete visstek in een woonwijk. Daar vist hij vaak op karper, maar pakt hij soms ook een speciale vis als bijzonder welkome bijvangst mee.

“In het voorjaar was ik op een dag al vroeg in de ochtend op mijn stek aanwezig. Dit om bij het eerste licht over het water te turen om te zien of er vis actief was. Dat was niet het geval, maar ik wist dat hier een goed bestand aan karper zit dus ik had goede hoop op een mooie vangst”, vertelt Pascal. Het water in kwestie ligt midden in een woonwijk, maar is door al het groen toch een oase van rust.

Op het ondiepe

Brede rietkragen omringen het water en sluiten dit zo grotendeels af van de buitenwereld. De vissen azen hier dus ongestoord op ondiep water vlak bij de oever. Daar groeien ook veel lelies en voelen ze zich helemaal op hun gemak. “Daarom besloot ik mijn rig op slechts één meter diep water te droppen. Bij een aanbeet van een grote vis zie je dan meteen een boeggolf”, licht Pascal toe.

Geduld wordt beloond: een onverwachte ontmoeting met een zeelt

“De stek in kwestie had ik al een paar dagen voorzien van wat scopex-pinda boilies, dus ik verwachtte eigenlijk vrij snel een aanbeet. Maar ondanks dat ik op het puntje van mijn stoel zat, duurde het even voordat er een teken van leven kwam. Toen schreeuwde de beetmelder het plotsklaps uit.

Heerlijk als zo’n volle run de rust verstoort!” Pascal voelde al snel dat hij te maken had met een sterke tegenstander – deze had echter niet het gewicht en de massa van een karper. Op het moment dat de vis voor het eerst het wateroppervlak doorbrak zag hij het meteen: zeelt!

Waardering voor bijvangsten

Niet alle karpervissers kunnen bijvangsten waarderen, maar Pascal denkt daar anders over. “Ik viste natuurlijk op karper, maar als dit soort prachtige vissen tussendoor op de mat komen hoor je mij echt niet klagen. Die mooie groene kleur en oranje ogen zijn schitterend om te zien. Bovendien was dit exemplaar mijn grootste zeelt tot nu toe.” Later die dag ving hij ook nog een mooie karper, maar met deze zeelt was hij net zo blij. “Dit voorjaar hoop ik mijn persoonlijk record zeelt verder aan te scherpen”, sluit Pascal af.

De MijnVISmaat app is dé tool om snel en gemakkelijk een mooi overzicht van jouw vangsten bij te houden. Zo ­creëer je een handig logboek en ben je tevens onderdeel van de leuke MijnVISmaat community.

Andere vangsten


Owen te Kaat viste afgelopen winter gewoon door op karper. Dat hij succesvol was, bewijst hij wel met deze mooie schubkarper.


In smalle sloten leven soms verrassend grote snoeken. Freek Egas weet dat en werd beloond met deze ‘krokodil’.


Hicham El Allouchii begon het jaar met een hele reeks mooie karpers. Deze spiegelkarper van 91 cm en meer dan 19 kilo spande daarbij de kroon.

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.