VISpas Hotspots: Oude IJssel (Gelderland)

3263
11 mei 2024

De Oude IJssel is een rivier in de Achterhoek. Over een lengte van ruim zeventig kilometer meandert deze zijrivier van de IJssel vanuit Duitsland door Gelderland richting Doesburg. De gevarieerde visstand en schitterende omgeving trekken van heinde en verre sportvissers aan.

In de 26 kilometer die de Oude IJssel door Nederland stroomt verandert de rivier van karakter. Het gedeelte vanaf de Duitse grens tot aan Ulft is een soort brede ‘sloot’ (15 meter breed en 2 meter diep). Tussen Ulft en Doesburg wordt de Oude IJssel breder (35 tot 65 meter) en neemt ook de diepte toe (maximaal 4 tot 5 meter).

Het traject van de Oude IJssel voert langs veel privé-landerijen, waardoor de mogelijkheid om parallel aan het water te rijden beperkt is. Het is soms dus even zoeken naar stekken. Je kunt bijvoorbeeld goed terecht ten westen van Doetinchem en bij Doesburg, waar tientallen mooie visplekken zijn (of binnenkort worden) gerealiseerd.

Tips voor vaste hengel en feederhengel

De Oude IJssel staat bekend om de voornvangsten, die pieken in het najaar. Wil je met de vaste hengel aan de slag? Maak dan een voerplekje op 10 tot 13 meter uit de kant. Kies voor een driegrams dobber en laat de montage langzaam over je stek driften. Casters en maden op haakjes in maat 16 tot 18 aan een 8 tot 10/00 nylon onderlijn doen het altijd goed.

Met de feederhengel kun je ook prima uit de voeten en vang je vooral brasem. Deze vissen van gemiddeld vier pond zijn vaak puntgaaf en prachtig donkergekleurd. Stekken op driekwart van de waterbreedte of tegen de plompen aan de overkant zijn doorgaans het meest productief. Check wel altijd eerst of de bodem schoon is voordat je een stek opstart.

Roofvissen op de Oude IJssel: snoek, roofblei en meerval

Voor wat betreft de roofvis is de Oude IJssel interessant qua snoek, roofblei en meerval. Zo meet de gemiddelde groenjas 75 centimeter, maar maak je ook kans op meterplus snoeken. Slepend vissend met pluggen of softbaits vanuit de boot is populair omdat je dan veel water kunt bestrijken. Vissend vanaf de kant kan het presenteren van een dode aasvis lonend zijn.

Voor de roofblei zijn plekken waar de aasvis door de stroming in de problemen komt favoriet. Ook patrouilleert deze rover regelmatig in slechts kniediep water op zoek naar prooivis. Kies voor topwaters, kleine crankbaits en spinners om zo’n prachtige zilveren pijl te verleiden.

De meerval wordt voornamelijk als bijvangst genoteerd tijdens het snoeken en karpervissen, maar kan op de Oude IJssel prima gericht worden bevist. Het clubje specialisten dat dit doet heeft al meerval tot 236 cm gevangen, maar het gemiddelde exemplaar zit zo tussen de 80 en 120 cm.


Roofvis event

In het project Swimway Oude IJssel doet Sportvisserij Nederland – met Hengelsport Federatie Midden Nederland, Waterschap Rijn & IJssel en Landesfischereiverband Westfalen und Lippe – onderzoek naar vismigratie. Tijdens speciale visdagen kunnen sportvissers hun steentje kunnen bijdragen aan dit onderzoek. De roofblei, meerval en winde die zij vangen worden dan voorzien van een zender zodat ze meerdere jaren kunnen worden gevolgd. Wil je meedoen? Check facebook.com/SwimwayOudeIJssel voor meer informatie.

Doordacht karpervissen aan de Oude IJssel

De karpervisser kan aan de Oude IJssel zijn hart ophalen, maar moet wel doordacht te werk gaan. De dikke schubkarpers en karakteristieke spiegelkarpers – de gemiddelde vis weegt circa 20 pond, regelmatig worden ook dertigers gevangen – trekken namelijk liefhebbers uit de wijde omgeving aan.

Die hengeldruk maakt dat een standaard aanpak geen garantie is voor succes. De karpers mijden bekende stekken en ook grote voerplekken doen een alarmbel afgaan. Zoek daarom naar stekjes waar niet of weinig wordt gevist en mik op structuren die het monotone karakter van de bodem onderbreken. Wees tenslotte verstandig met voorvoeren en de keuze van je haakaas, ook vanwege de soms talrijke kreeften en krabben.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.