Een Veilig Hengelsportklimaat: campagne sociale veiligheid

1768
14 jun 2024

De hengelsportvereniging moet een veilige plek zijn voor de bestuurders, vrijwilligers en leden. Maar helaas komt er ongewenst gedrag voor; ook bij onze verenigingen. Onacceptabel vinden we bij Sportvisserij Nederland. Met de campagne ‘Op weg naar een Veilig Hengelsportklimaat!’ brengen we sociale veiligheid bij onze aangesloten verenigingen onder de aandacht. De campagne trapt af op 14 juni tijdens de Landelijke Verenigingsdag en loopt daarna het hele jaar 2024 door.

Doel campagne

We willen alle hengelsportverenigingen aansporen om het gesprek over sociale veiligheid te openen. Bespreek met bestuursleden en vrijwilligers hoe je met elkaar omgaat en hoe je ongewenst gedrag kan herkennen en voorkomen. Een belangrijk onderdeel van de campagne is het aanvragen van gratis Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG's) voor vrijwilligers en bestuursleden. Dit geeft niet alleen de leden vertrouwen, maar draagt ook bij aan een veilige en prettige verenigingsomgeving. Dit is de boodschap van de campagne: 

Welnee! Bij ons gebeurt dat niet, toch? 
Ongewenst gedrag, buitensluiten, discriminatie, kas leeg gehaald, machtsmisbruik. Het komt helaas overal voor. En dat kan dus ook zo maar bij jouw vereniging spelen. Hoe signaleer je dat? En hoe ga je ermee om als bestuur of vrijwilliger? Wat betekent het voor de leden? Organiseer het daarom goed. Bespreek samen hoe je met elkaar omgaat. Zorg dat de Basiseisen op orde zijn en vraag gratis VOG’s aan. Zo creëer je een veilige hengelsportvereniging en dat geeft je leden vertrouwen.Veilige hengelsportvereniging

Sportvisserij Nederland is aangesloten bij NOC*NSF. Samen maken we ons sterk voor een veilig hengelsportklimaat. NOC*NSF heeft samen met overheden, sportclubs en sporters vier Basiseisen sociale veiligheid opgesteld en wij onderstrepen dat. Want veilige sport voor iedereen begint met een goede basis. Door als hengelsportvereniging te voldoen aan de vier Basiseisen, de 4 V’s, bouw je aan een fundament voor een veilige hengelsportomgeving. 

  1. Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers (VOG) 
  2. Verenigingsbrede gedragscode 
  3. Vertrouwenscontactpersoon op de vereniging 
  4. Vakkundig geschoolde trainer-coaches 

Op de site van NOC*NSF lees je meer over de basiseisen. Je vindt er voorbeeldteksten, stappenplannen en andere handige doorlinks.

Op de agenda bij gemeenten 

Sociale veiligheid staat ook hoog op de agenda van steeds meer gemeenten. Zij gaan hier vaker op controleren. Het kan uiteindelijk van invloed zijn bij het verlenen van subsidies of sportvisserijmogelijkheden. Dit is niet de belangrijkste, maar wel een extra reden om de Basiseisen op orde te hebben. 

Verenigingstraject Sociale Veiligheid

NOC*NSF biedt het Verenigingstraject Sociale Veiligheid aan. Verenigingen krijgen begeleiding bij het introduceren van de 4V’s en hoeven niet alles zelf te doen. Je verkleint de kans op grensoverschrijdend gedrag en weet snel en goed te handelen bij eventuele incidenten. Meld je als vereniging aan en krijg 15 uur gratis begeleiding. Meer informatie daarover vind je hier

De campagne loopt over een langere periode en je gaat uitingen tegenkomen zoals folders, banners en nieuwsbrieven. Zo blijven we aandacht geven aan sociale veiligheid en stimuleren we verenigingen dat ook te doen. Op weg naar een Veilig Hengelsportklimaat! Meer informatie vind je hier.

*Ongewenst gedrag
Onder grensoverschrijdend gedrag - of ongewenst gedrag - verstaan we bijvoorbeeld pesten, intimidatie, seksuele toespelingen, agressie en discriminatie. Maar ook machtsmisbruik of het leeghalen van de kas.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.