Nederlands thuisvoordeel bij EK Dobber? (video)

633
27 jun 2024

Bijna 140 vissers – uit 24 verschillende landen – strijden op zaterdag 29 en zondag 30 juni om de Europese titel Dobbervissen, zowel in het landenklassement als individueel. De Nederlandse thuisploeg gaat voor goud, maar andere landen reizen met dezelfde aspiratie af naar het Prinses Margrietkanaal bij Spannenburg. Wat kunnen we van de buitenlandse deelnemers verwachten?

Voorafgaand aan het EK zetten de deelnemende landenteams in de trainingsweek de puntjes op de i. Voor een aantal favorieten zal dat echter niet de eerste kennismaking zijn met het kanaal.


De afgelopen jaren organiseerden Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Fryslan regelmatig viswedstrijden aan het Prinses Margrietkanaal.

“Begin juni vond aan het Prinses Margrietkanaal bij Spannenburg de Sensas Challenge plaats: een teamwedstrijd met open inschrijving”, zegt Stefan Altena. “In de wandelgangen had ik al vernomen dat er vanuit behoorlijk wat landen internationals naar Friesland komen om daar aan deel te nemen.” Dat bleek juist, want met afvaardigingen uit Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken, Engeland en Wales was deze ‘generale’ sterk bezet.

Buitenlandse bankrunners

In het kader van de voorbereiding kwam bijna de volledige Nederlandse equipe in actie bij deze tweedaagse wedstrijd. De tweede plek in het eindklassement stemde tot tevredenheid, met ruimte voor verbeteringen. Stefan Altena: “Enerzijds wil je je niet teveel in je kaarten laten kijken, maar het is wel een mooi moment om wat extra ervaring op te doen.”

Omroep Fryslan kwam tijdens de training een kijkje nemen. Klik op de afbeelding om het item te bekijken of klik hier.

Ongetwijfeld zullen buitenlandse bankrunners de aanpak van het Nederlandse deelnemersveld analyseren, maar andersom liggen er ook kansen om ietsje wijzer te worden. De twee Belgische equipes en eindigden knap als derde en vierde en zaten bij deze ‘oefenwedstrijd’ het Nederlandse team op de hielen.

Bestaat het thuisvoordeel?

Volgens Bondscoach Jan van Schendel bestaat het thuisvoordeel vooral op papier. “De praktijk is vaak weerbarstiger. Op eerder in Nederland georganiseerde internationale toernooien vielen de landenresultaten vaker tegen dan mee. De reden is dat veel tegenstanders goed uit de voeten kunnen op onze wateren. Daarbij kijken ze juist met een frisse blik naar de omstandigheden. In mijn optiek zijn Engeland, Frankrijk, Hongarije en België de belangrijkste kanshebbers op eremetaal”, tempert hij de verwachtingen enigszins.


Team Holland wordt gecoacht door Stefan Verhoeven (links) en Jan van Schendel (rechts).

Kom kijken bij het EK Dobbervissen 2024

Wil je de wedstrijdcracks live aan het werk zien? Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens de trainingsdagen of het wedstrijdweekend. Klik hier voor meer praktische informatie over de bereikbaarheid.


We houden je via deze website op de hoogte van het EK Dobbervissen. Wil je echt helemaal niks missen en direct op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes? Volg dan de Facebook-pagina WedstrijdvissenNL.

Powered by Fisherman’s Friend

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.