Nieuw record zalm: 84 CM

2276
24 jun 2024

Marius Mudde heeft het nieuwe Nederlandse record zalm op zijn naam geschreven. Op maandagavond 17 juni ving hij een exemplaar van 84 cm. Daarmee verbreekt hij het record van Jan-Pieter Nieuwenhuizen, die in 2023 een zalm van 83 cm ving.

Half juni gingen Marius Mudde en Martijn Roos al vroeg de rivier op voor een bootsessie op snoekbaars. Ze begonnen in een aangetakte zandafgraving waar Martijn al snel wat snoekbaarsjes ving. Bij Marius wilde het nog niet lukken, dus besloten ze het tussen de kribben van de Waal te proberen. “Ik stuurde de boot om de kribkop heen. Daarbij kwamen we even in het hard stromende deel terecht en tegelijkertijd draaide ik mijn hengel snel in, om niet vast te lopen in de stenen. Even dacht ik dat ik toch vastzat, maar in een flits zag ik dat een vis de shad had gegrepen. ik riep meteen naar Martijn: dat is een zalm!” De vis bleef vol in de stroming zwemmen, maar uiteindelijk lukte het Marius toch om de zalm uit de stroming te sturen en tussen de kribben te krijgen.

Teamwork

Martijn had de vis nog niet gezien en was er nog niet van overtuigd dat het een zalm was. “Het kan ook nog een meerval zijn he”, zei hij en adviseerde zijn vismaat om de slip iets losser te zetten. Dat was maar goed ook, want de krachtpatser gaf nog een paar felle runs voordat hij voor de eerste keer aan het oppervlak kwam. Nu zagen ze allebei duidelijk dat het toch echt een zalm was. Na een laatste duik waarbij de slip het uitkrijste kon Martijn de vis in een keer scheppen. “Ik was blij met dit teamwerk, want de boot besturen, de scheepvaart in de gaten houden en een sterke vis drillen is al spannend genoeg. Na het meten en fotograferen zwom de zalm met een krachtige staartslag weer richting de hoofdstroom. “Vol ongeloof keken we elkaar aan en belden meteen onze vismaten op om deze bijzondere vangst te delen. Martijn was net zo blij als ik want we hebben dit echt samen gedaan.”, voegt Marius er aan toe.

Zalm of zeeforel?

Na afloop werd de foto door de VISsenscanner gehaald. Die gaf aan dat het om een zeeforel ging. “Jammer, met 84 cm slechts één centimeter onder het Nederlands record”, dacht Marius. Hij benaderde de redactie van Hét VISblad met de vraag of deze bijzondere vangst misschien leuke copy zou vormen. De redactie vermoedde dat het toch om een zalm ging en de scanner een fout had gemaakt. De salmonidenexperts van Sportvisserij Nederland bevestigeden dit. Het uiterlijk van een zalm en een zeeforel kan heel dicht bij elkaar liggen. Sommige exemplaren lijken zoveel op elkaar dat enkel DNA-onderzoek uitsluitsel kan geven. Bij de vis van Marius was dit niet nodig, want de bovenkaak die doorloopt tot onder het oog en de wat smallere staartwortel gaven uitsluitsel. Een zeeforel was ook mooi geweest, maar nu het een zalm blijkt te zijn heeft Marius een officieel Nederlands record te pakken.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.