VISpas Hotspots: Aa en Zandvang in de provincie Noord-Brabant

835
14 aug 2024

Met de VISpas en de VISplanner heb je een geweldig arsenaal aan viswater tot je beschikking. Maandelijks lichten we in deze rubriek één bijzonder viswater nader toe. Deze maand is dat de Aa en Zandvang in de provincie Noord-Brabant. Kijk in de gratis VISplanner app of op visplanner.nl om te zien waar je precies met de VISpas terecht kunt.

Het riviertje de Aa ontspringt op de grens van Limburg en Noord-Brabant en stroomt vervolgens noordwaarts richting Den Bosch om daar samen met de Dommel op te gaan in de Dieze. Het laatste deel van de Aa – tussen de plas Zandvang en de Citadel in het centrum van Den Bosch – is circa vijf kilometer lang en interessant voor zowel de wit-, roof- als karpervisser.

Het laatste deel van de Aa in Den Bosch is gekanaliseerd, maar in de ruim 60 kilometer daarvoor heeft het riviertje grotendeels weer zijn oorspronkelijk loop teruggekregen. Stroomafwaarts van het dorp Berlicum wordt de Aa breder en dieper en daarmee interessant voor de meeste sportvissers. Zeker de ruim elf hectare grote Zandvang ten oosten van Den Bosch – waar de Aa doorheen stroomt – is een geliefde stek.

Om daar te komen moet je wel een eindje wandelen: deze locatie is niet bereikbaar met de auto. Parkeer op industrieterrein De Brand of in de woonwijk Hintham (Herman Moerkerklaan) en vergeet je transportkar niet. In Den Bosch is de Aa wel goed bereikbaar, maar houd er rekening mee dat de laatste anderhalve kilometer zich dicht bij het stadscentrum bevindt en het daar betaald parkeren is – iets oostelijker kun je echter gratis de auto neerzetten.

Roofvissen: vooral baars en snoek

Baars en snoek komen het meest voor in de Aa. Met name de zomerse baarsvisserij staat garant voor leuke actie. De baarzen meten gemiddeld 20 tot 25 cm en zijn met name in de schemering goed te vangen. Met kleine jerkbaits, pluggen of spinners kun je doorgaans behoorlijke aantallen noteren. Vanwege de planten – plompen in de stad en wier tussen de landerijen – zijn diep geviste softbaits minder geschikt. Vergeet niet tot onder de hengeltop door te vissen, want vlakbij de kant vind je vaak ook interessante spots.

Het kunstaasvissen op snoek is op de Aa vooral iets van het najaar en vroege voorjaar. Reken daarbij op een gemiddeld formaat van zo’n 50 cm. In de winter worden op de Zandvang met dood aas regelmatig ook dikkere vissen gevangen. De plek waar de Aa onder de snelweg doorgaat staat bekend als een goede stek voor de snoekbaars, al zijn de aantallen glasogen die je er kunt vangen beperkt.

Witvissen op de Aa en Zandvang: tips en technieken

Brasem, blankvoorn en kolblei vormen de hoofdmoot van de witvis op de Aa en Zandvang. De voorns meten gemiddeld 15 cm, terwijl de brasem doorgaans tussen de 40 en 50 cm groot is. In Den Bosch kun je op de Aa vanwege de beperkte breedte (20 tot 35 meter) goed uit de voeten met de vaste hengel. In de regel volstaat een 1-grams dobber, ondanks het 1,5 meter diepe water en flinke stroming na perioden van regen.

Staat er trek op het water? Dan is het hier prachtig driftend vissen. Presenteer je het aas liever statisch? Vis dan met een voerkorf aan de vaste hengel. Een dobber, het elastiek of het balletje foam op de hengeltop dient dan als beetindicatie. Het deel van de Aa dat door de stad loopt is meteen ook een van de beste winterstekken voor de witvisser. Op de Zandvang ligt de beste afstand voor de vaste hengel tussen de 9,5 en 12 meter, terwijl feedervissers liever op 30 meter een voerplekje maken.

Mix van schub- en spiegelkarpers

Het karperbestand op de Aa is een mix van schub- en spiegelkarpers van gemiddeld twintig pond (Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft hier spiegelkarpers uitgezet). De Zandvang is de populairste karperstek en biedt volop ruimte. Hier wordt vooral statisch gevist. Met de NachtVIS- en Derde Hengeltoestemming mag je hier nachtvissen met een schuilmiddel en met drie hengels aan de slag.

Op de Aa is de derde hengel niet toegestaan, maar mag je op twee delen wel nachtvissen met een schuilmiddel: het deel gelegen tussen de Zuid-Willemsvaart en de A2 (ook wel stadse Aa genoemd) en het deel vanaf de Zandvang tot de brug Beusingsedijk. De driesprong net ten oosten van de snelwegbrug is een tactische plek om trekkende karpers te onderscheppen. De Aa biedt ook kansen voor de struinende karpervisser die met de penhengel in de hand actief op zoek wil gaan vis.

Wat is een zandvang?

In Nederland vind je meerdere plassen die de Zandvang heten. Deze naam refereert aan een voorziening waarin zand van een stromende waterloop gecontroleerd neerslaat. Een verbreding van de stroom tot een soort kunstmatige vijver is een methode om de stroomsnelheid af te laten nemen zodat sediment kan neerslaan op de bodem. Dit zand – wat duidelijk zichtbaar is op de luchtfoto – kan vervolgens worden afgevoerd en voorkomt dat de beek blokkeert en er wateroverlast ontstaat.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.