Visblad TV - kiezels, keien en kabeljauw

19 feb 2014

Vingen we gul en kabeljauw enkele decennia terug nog volop vanaf de stranden; tegenwoordig concentreert de kantvisserij op deze gulzige vreetzakken zich voornamelijk in wat dieper water. Denk dan aan stekken bij en tussen steenstort en andere obstakels, zoals die bij de pieren van IJmuiden. En daarom gaan we met Visblad TV deze maand op pad met zeeviscrack Rik Hagedoorn, die het vissen op dit soort ‘vuile stekken’ helemaal eigen heeft gemaakt.

Als we Rik ’s ochtends vroeg in zijn hengelsportwinkel in Beverwijk treffen, staat de koffie al te dampen en komt het gesprek – hoe kan het ook anders – meteen op de pieren van IJmuiden. De Noordpier en de Zuidpier zijn Rik’s lievelingsstekken. We praten honderduit over de gullen die je daar kunt vangen en hoe je er tegenwoordig moet vissen. Zijn mooie strandhengels en molens voor het verre werpen laat Rik vandaag even voor wat ze zijn. Die maken nu namelijk plaats voor twee al wat oudere doch loeisterke, stugge en boomlange ‘stokken’ die al de nodige littekens vertonen van het rauwe werk op de pier. Daar is alles wat je ziet immers ruw en van steen, blijft niets krasvrij en is vissen op kabeljauw en zeebaars een kwestie van buigen op barsten. Ook kiest Rik in plaats van lood heel milieubewust voor een partij oud ijzer en flinke kiezels.

Klik hier voor het hele artikel (PDF) en hieronder voor de video.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide