Visblad TV - Baarzenbal in Brielle

23 apr 2014

De baars wordt ook wel eens ‘jongensvis’ genoemd. Hij is immers eenvoudig te vangen, overal aanwezig en daarom naast voorntjes een van de eerste vissoorten waar vissende kinderen kennis mee maken. Bij Ruud van Halen uit Brielle is de liefde voor het baarsvissen – zeker als het grove baars betreft – nooit overgegaan. Deze maand gaan we speciaal met hem op pad voor een masterclass baarsvissen.

De baarsvisserij van Ruud van Halen (voor zover hij weet geen familie van Eddie) lijkt in niets op het traditionele baarspeuteren dat in de Noordkop wordt beoefend. Daar vissen ze veelal stijf tussen de rieten met korte hypergevoelige trilhengeltjes en stukjes worm en pinkies op mini-baarsjes. Voor zijn baarsvisserij gebruikt Ruud hengels van soms wel zeven meter of langer – net waar de baars zich op dat moment ophoudt. En in de haven van Brielle is dat lang niet altijd dichtbij de oever. Naast een vaste hengel bestaat Ruud zijn uitrusting verder uit een tweede hengel met daarop een flinke voercup, landingsnet, schaar en hakensteker. En, zeker niet onbelangrijk, twee grote dozen wormen. Een met mooie piertjes voor aan de haak en één met ‘slangen’ die straks tot lokvoer worden omgetoverd.

Klik hier voor het hele artikel (PDF) en hieronder voor de video.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.