Karpervissen - dieseldampen, kribben en karper

21 mei 2014

Aan de oevers van de zogeheten circuitwateren zal je Kees Verheij (43) niet aantreffen. Dat is niet zijn kopje thee. Liever blankt hij tot hij een ons weegt op een van de grote rivieren; met in zijn achterhoofd de wetenschap dat de beloning als die komt dan meestal extra groot is. Zowel qua formaat vis, als qua ambiance. Aan de Lek pakken we een nachtje mee met deze riviervisser pur sang.

In een buitenbocht van de Lek ontvouwt zich een oer-Hollands rivierpanorama. Links en rechts een krib, met daar tussenin een kribvak dat wel wat wegheeft van een strandje. Aan de meeuwen die midden op de rivier pauzeren, is te zien dat er een gestage stroming staat. Op zo’n 30 tot 40 meter van het strandje ligt de stroomnaad. Daarachter bevindt zich de vaargeul, waar zo nu en dan een binnenvaartschip door het water voorbij ploegt. De rust die de rivier vanaf de dijk bekeken uitstraalt, blijkt dan behoorlijk bedrieglijk te zijn. Het water wordt eerst een centimeter of dertig omhooggestuwd, om vervolgens in ettelijke seconden vijftig centimeter te zakken door de zuigkracht van het passerende schip.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer karperartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.