Vuurdoop - Woord van zwijgen

20 mrt 2008

Het was alweer tien jaar geleden dat het laatste Nederlandse karperboek verscheen, toen nog van Evert Aalten. Tijd voor een nieuwe, besloten Herwin Kwint en Raymond Hakkert, samenstellers van Woord van Zwijgen.

Naast hun eigen bijdragen vonden zij diverse andere fanatieke karpervissers bereid om hun unieke verhaal aan het boek toe te vertrouwen. Resultaat: een 316 full colour pagina’s tellend boek om eens goed voor te gaan zitten.

Wat direct al opvalt bij het doorbladeren van Woord van Zwijgen, is de zeer fraaie fotografie. Prachtige sfeerplaten, natuur in close-up en voor de liefhebber meer dan genoeg vissen om bij weg te kwijlen. Dit nodigt meteen uit om de hardcover omslag om te slaan en bijbehorende verhalen te lezen, 21 in totaal. Geen langdradige teksten, maar frisse, goed leesbare hoofdstukken. Drama, avontuur, humor, succes en tegenslag, het komt allemaal voorbij in dit boek.

Verwacht geen zware kost als het gaat om techniek en tactiek. Geen ingewikkelde wonder-rigs of uitgekiende boiliemixen, maar vooral een boek op basis van gevoel en herkenbaarheid. Toch komt er tussen de regels door wel degelijk genoeg tactiek en aanpak in zowel binnen- als buitenland aan bod. Maar hier ligt absoluut niet de nadruk op.

Binnen- en buitenland

Zoals gezegd, zowel binnen- als buitenland komen aan bod. Van het oppervlaktevissen in de Nederlandse polder tot het najagen van Oostenrijkse beautykarpers tijdens een familievakantie, met de bijbehorende familiaire perikelen die een wel zeer humoristische draai krijgen. Bekende wateren komen opvallend genoeg vrijwel niet voorbij, het zijn vooral de wateren die tot nog toe amper de karperpers hadden bereikt. In dat opzicht is het boek wel vernieuwend.

Herkenbaarheid

Het sterke aan Woord van Zwijgen is dat veel van de verhalen voor iedere karpervisser wel een bepaalde mate van herkenbaarheid bezitten. Een topsessie, een hachelijke situatie, de jacht op net die ene bak van een karper, hoe ‘je thuiswater’ door uiteenlopende omstandigheden kan veranderen etc.

Samengevat hebben Herwin Kwint en Raymond Hakkert een boek samengesteld waarmee de karpervisser kan genieten en wegdromen in goede, herkenbare en humoristische verhalen.Adviesprijs: € 43,-
Info: www.woordvanzwijgen.nl

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide