Roofvissen - Jerken op snoekbaars

23 dec 2008

De afgelopen jaren heb ik vanuit de boot werpend veel met kunstaas op snoek gevist. Daarbij kwam ik steeds vaker snoekbaars op ondiep water tegen. Dat bracht me op het idee om vanaf de kant ondiep op snoekbaars te gaan vissen. En dan niet met shads, maar in plaats daarvan met jerkbaits.

Hier lees je het Visblad-artikel en hieronder geeft Frank Schoovers je nog een aantal tips om goed voorbereid aan de waterkant te verschijnen.

 Vanaf de kant ben je minder flexibel dan wanneer je vanuit een boot vist, maar met een beetje goede wil kun je toch heel wat goede stekken bereiken. Soms moet je even door het hoge gras banjeren, maar dan kom je wel op stekken waar de meeste vissers hun gezicht nooit laten zien. Een waadpak en goed waterdicht jack voorkomen dat je nat - en dus ijskoud - wordt. 

 Frank kiest voor relatief grote jerkbaits en neemt altijd exemplaren met verschillende acties mee. Snoekbaars is namelijk een wispelturige vis die van het ene op het andere moment van voorkeur kan veranderen. Levert de ene nepvis niets op, dan kan het goed zijn dat een andere wel succesvol is.  

 In tegenstelling tot wat veel traditionele snoekbaarsvissers denken is vader glasoog ook op ondiep water te vinden, zelfs midden in de winter. Het is helemaal mooi als deze plaat een aflopend taluud binnen werpafstand heeft zoals op deze stek.

 De auteur gebruikt bij voorkeur een niet al te zware jerkbaithengel met werpreel omdat je de jerkbait hier prettig mee kunt binen tikken. Tussen de hoofdlijn en het kunstaas plaatst hij altijd een dun stalen onderlijntje, want de kans op snoek is met deze techniek natuurlijk levensgroot.

 

Jerkbaithengels hoeven beslist geen zware bezemstelen te immiteren. De hengel waarmee Frank vist heeft een relatief soepele actie waarmee de aanbeten van snoekbaars loepzuiver doorkomen. 

 

Net als snoek laat grote snoekbaars zich ook prima met de kieuwgreep landen. Kleinere exemplaren pak je simpelweg in het nekvel. Uiteraard let je altijd goed op de dreggen want niets is zo vervelend als een stuk koud staal in je toch al niet al te warme handen.

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide