Column - Vissen 2.0

20 jan 2009

Alles is nu zoveel makkelijker in vergelijking met vroeger. Natuurlijk is dit cliché gezeik, maar toch. Neem vissen bijvoorbeeld. Al dat gedoe voorheen.

Om zes uur ’s ochtends opstaan, op de fiets in de kou over modderige boerenlandweggetjes tegen de wind in naar je favoriete visplekje ploeteren, om daar tot de ontdekking te komen dat er tien stomdronken Engelsen een karpercamping op jouw stek zijn begonnen.

Vissen anno 2009 is veel toegankelijker geworden. Geen gedoe meer met lastige vergunningen, geen incomplete regenpakken en een pak brood waar altijd van die kleine schilfertjes aluminiumfolie tussen de ham-kaas sandwich blijven zitten zodat alle vullingen uit je bek knallen. Het enige wat je tegenwoordig nog nodig hebt is een spelcomputer – en een stopcontact.

Lekker onderuit gezakt op de Chesterfield in de woonkamer je hengeltje uitgooien in een virtuele plas water en de ene na de andere joekel binnen halen. Iedereen kan het. Vissen is niet meer voor de die-hards, vissen is een gezellige zondagmiddag familieaangelegenheid geworden.

Tante Joke trekt ondanks haar reuma moeiteloos een flinke graskarper richting de kant en seniele opa Koning van 89 jaar oud toont glunderend van trots zijn net gevangen zwaardvis terwijl mijn vrouw rondgaat met een schaaltje oude kaas en worst. Is dit de toekomst? Vissen we straks alleen nog maar op de computer? Krijg ik straks bij de visboer voor vijf en een halve euro alleen nog maar een kleurenprintje van een lekkerbek – en wil ik daar misschien een mp3’tje met parende haringgeluiden bij?

Nee, ik wil frustratie, kloteweer, afbrekende lijnen, irritante reigers en eenden, verveelde voorbijgangers die altijd en overal vragen of ze een beetje willen bijten en een te lang telefoongesprek met je onrustige vrouw die zich vertwijfeld afvraagt wanneer je weer naar huis komt. Het gaat in het leven uiteindelijk maar om één ding: vooruitgang. Dus vooruit, pak die stoffige viskoffer uit de garage en ga toch echt vissen!

Martijn Koning (30) sportvisser, is stand-up comedian, lid van de Comedy Train en treedt wekelijks op in Toomler, Amsterdam.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide