Roofvissen - Miniserie Dood Aas (deel 1)

21 jan 2009

In deel 1 van deze miniserie behandelt Roelof Schut de basis van het passief dood aas vissen op grote snoek. Op de karpermanier zogezegd, maar toch heel anders.

Het hele verhaal uit Hét Visblad lees je hier, en hieronder geeft Roelof nog een fiks aantal tips & tricks cadeau. Doe er je voordeel mee in deze schitterende snoekperiode van het jaar.

Tip 1: besteed ruim aandacht aan de takel, want elk foutje wordt genadeloos afgestraft bij deze visserij. Roelof bouwt zijn takle op uit 60 cm 30 lb Carbo Flex gecoate onderlijn van Fox waarop  twee dreggen maat 6 worden bevestigd.

Tip 2: het lood kan vrij over de gevlochten hoofdlijn schuiven dankzij de grote ring die je afstopt met een rubberen kraal die je over de wartel schuift. Zo weet je zeker dat de hoofdlijn niet beschadigt, een prettig gevoel als je op monstersnoeken vist!

Tip 3: de hengel (karperhengels volstaan perfect) plaats je horizontaal met de beugel open. De lijn klem je achter een lijnclip op de hengel. Zodra een vis het aas neemt komt de lijn vrij en kan de snoek zonder weerstand wegzwemmen. Dit is het moment om aan te slaan.

Tip 4: Roelof vist bij voorkeur met bevroren sardines die hij bij de staart met powergum vastzet zodat deze tijdens de worp niet losschiet.

Tip 5: zo bevestigt Roeloef de sardine op de takel: 1 haak in de kieuwdeksel en eentje in de staartwortel. Daarachter knoopt hij de onderlijn strak tegen de vis met de powergum.

Tip 6: respect voor de vis begint met goed onthaakmateriaal. De grote puntbektang (boven) helpt je dieper gehaakte dreggen te verweideren. De kniptang gebruik je als een dreg niet direct los komt. Dan knip je de haak gewoon af en zo kan de snoek met slechts een paar millimeter extra staal weer verder zwemmen.

Tip 7: gebruik bij het kantvissen op snoek, net als bij het karperen, een fikse onthaakmat die je vooraf even nat maakt. Leg de vis hier op en gebruik de kieuwgreep zodat de snoek zijn bek mooi openhoudt.

Tip 8: heb vertrouwen in je aanpak en succes kan niet uitblijven!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide