Column - Vissersdromen

24 feb 2009

Wij mannen mogen héél graag de realiteit ontvluchten en dus gaan we vissen. Vissen staat echter vaak garant voor ernstige frustraties. Als man wil je die frustraties natuurlijk maar wat graag compenseren.

Zie daar de geboorte van het visserslatijn – een typische visserstaal die frustraties en werkelijkheid nog enigszins recht probeert te breien. Dromen zijn ook een fijne heelmeester voor onze mannelijke frustraties. Op de karperbeurs van Zwolle droom ik mijn frustraties uit mijn lijf.

Mijn god, wat een schoonheid. Haar strakke shirtje laat er geen twijfel over bestaan: per stuk bijna twee handen vol! Ik stel me voor hoe ik met deze beeldschone godin een karpersessie zou beleven. Zou ze net als ik de koffie roeren met een kleffe boilienaald? Zou ze ook een week lang kunnen overleven in dezelfde onderbroek? En, en… zou ze na een stukje met de teruggezette vis te zijn meegezwommen, mij een wet-t-shirt show geven. Voor mij alleen? Ach, ze zou wellicht de eerste de beste nacht niet overleven zonder haar föhn.

Maar als zij haar blonde haar in de bivvy wil föhnen, dan bedenk ik daar natuurlijk een oplossing voor. Survival? Nee hoor, onderdanig aan haar cupmaat. Ik loop naar mijn boot en pak de elektromotor eraf. Geknield zit ik voor haar met mijn Minn Kota in de hand. De draaiende propeller veroorzaakt een frisse wind. Haar blonde haar wappert sierlijk. Ik wil niet aan Hans Klok denken, maar op dit moment gebeurt dat toch.

De Minn Kota gaat een tandje harder en zie daar; op het juiste moment worden haar rozijntjes koud. Kijk eens aan, geen twijfel meer mogelijk. Ze houdt van me. En net wanneer ik me naast haar op de stretcher wil vleien, krijg ik een por in mijn zij. Abrupt ontwaak ik in de realiteit. Het is midden in de nacht en mijn dochtertje heeft in bed geplast. Het is nu mijn beurt om te verschonen, beveelt mijn wederhelft Janke me. ‘Ja, liefde, ik ook van jou’, antwoord ik als visser terug in de echte wereld.

Herwin Kwint is karperauteur, onder meer van het karperboek Woord van Zwijgen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide