Wat zo'n 20 jaar geleden een revoluties was, leidde tot voor kort een teruggetrokken bestaan: de winkle picker. Frank van der Schaft laat zien waarom deze 'minifeeder' weer aan een opmars bezig is.
De feederhengel heeft bijna overal langs de waterkant de plek ingenomen van de winkle picker. Je kunt er verder mee vissen en zwaardere korven gebruiken. Op stilstaand of licht stromend water en relatief beperkte afstand, tot zo’n dertig meter, schiet de feederhengel echter feitelijk zijn doel voorbij: je vist gegeven de omstandigheden met te zwaar materiaal. De winkle picker, eigenlijk een ultralichte feederhengel avant la lettre, biedt dan uitkomst – én meer sport.
Daarbij geeft de vis niet alleen meer sport, je kunt ook subtieler vissen. En dat is anno 2008 steeds vaker nodig. Hier lees je het artikel en hieronder krijg je extra tips van Frank van der Schaft.
Om er snel achter te komen waar de vis zich bevindt, kun je prima met twee pickers vissen. Zo ga je effectiever met je tijd om en zul je meer vangen. Heb je de vis eenmaal goed op de stek liggen, dan vis je met één hengel verder. Blijf regelmatig aas en voer op de stek breng, ook als de aanbeten terugvallen. Maar pas de hoeveelheid voer wel aan, aan de aanbeten die je krijgt: hoe minder aanbeten je krijgt, hoe kleiner je de korf kiest waarmee je vist.
Brasem is verzot op zoetigheid. Daarom gebruikt Frank graag toevoegingen waar het glazuur van je tanden van knalt. Favoriet is de vloeibare JVS Caramel. Om de caramelsmaak en - geur egaal over het voer te verdelen, meng je het eerst met het water waarmee je het voer aanmaakt. Per kilo droogvoer (meer dan genoeg voor een pickersessie van een uur of vier) spuit je de inhoud van een jeneverglas door het aanmaakwater.
Heb je eenmaal een aantal brasems op je stek verzameld, dan mag je flink wat aas door het grondvoer heen mengen. Als basis knikker je altijd een handje maden door het voer, en als extra kun je maïs en casters toevoegen. Als kers op de taart is een kluitje pieren helemaal top. Voor extra geur en smaak knip je de pieren in stukken.
Het kan natuurlijk gebeuren dat de vis wel op je stek ligt, maar simpelweg weigert te azen. In deze gevallen kun je het voerkorfje vervangen door een hoboloodje. Hiermee breng je dus geen voer, maar kun je toch ver genoeg werpen. Het grote voordeel is echter dat de voorzichtige vis nauwelijks weerstand voelt als deze het aas in de bek neemt. Hieronder zie je hoe de voerkorf- en hoboloodmontage van Frank eruitzien.
De montage van Frank bestaat uit de volgende onderdelen: 18/00 JVS Extreme nylon hoofdlijn, 100 cm 12/00 JVS Extreme onderlijn, Kamasan B611 haak maat 16. Bij schuwe vis vervangt hij de korf door een hoboloodje (onder)
Het hoboloodje bestaat uit een balsahouten staafje met aan de onderkant een loodje en bovenaan een wartel. Het loodje staat door het drijfvermogen rechtop en de vis zal zo goed als geen weerstand voelen als hij er met het aas vandoor gaat. Hierdoor is de kans op een succesvolle aanbeet sterk vergroot.