Vuurdoop (video)

20 mrt 2009

De gesloten tijd voor roofvis kun je mooi gebruiken voor het op orde brengen van je voorraad snoekleaders. Namens Hét Visblad testte Marco Kraal de nieuwe Spro Crimping Pliers. Een fraaie sleevetang waarmee je in een handomdraai puike, snoekvaste fluorocarbon onderlijnen maakt.

Sinds een aantal jaren ben ik behoorlijk gecharmeerd van fluorocarbon. Dit materiaal gebruik ik zowel voor het maken van vliegvisleaders als snoekonderlijnen. Niet zozeer vanwege de lage zichtbaarheid, maar wegens een aantal andere kwaliteiten die bij een onderlijn goed van pas komen. Zo is fluorocarbon zeer schuurbestendig – zeker bij een dikkere diameter – laat het zich veel gemakkelijker bewerken dan staaldraad, is het lekker stug zodat je het zelden in de war werpt en tenslotte ziet een fluorocarbon snoekleader er bijzonder fraai uit.

LEKKER DIKFluorocarbon is dankzij de speciale coating erg sterk spul, maar zeker geen staaldraad. Neem voor het maken van snoekleaders daarom voldoende dik fluorocarbon en controleer het na elke snoek op slijtage. Lijn met een trekkracht van 80 lbs is prima bestand tegen de venijnige snoektandjes. De Spro sleevetang is speciaal gemaakt om sleeves (knijphulsjes) met twee doorgangen vast te knijpen. Hierdoor zit de lijn extra stevig vast en beschadig je deze minder dan bij het gebruik van een reguliere sleeve.
Snoekleaders maken moeilijk? Nee, het tegendeel blijkt tijdens deze veldtest. Op www.hetvisblad.nl zie je het instructiefilmpje waarin ik je laat zien hoe je eenvoudig een onderlijn maakt.

1) Neem een stuk 80 – 100 lb fluorocarbon van ca. 30 cm en schuif twee passende(!) sleeves over de lijn;
2) Haal het uiteinde door een stevige tonwartel (30 – 80 lb) en steek de lijn weer terug door de twee sleeves;
3) Knijp de sleeve stevig dicht met de sleevetang door de punten van de tang exact tussen de inkeping van de sleeve te plaatsen;
4) Herhaal deze handeling aan het andere uiteinde van de onderlijn, met het verschil dat je nu een speld aan de leader bevestigt, en de snoekonderlijn is klaar.

Hoewel de nieuwe tang van Spro de sleeve perfect vast knijpt, gebruik ik voor de zekerheid altijd twee sleeves. Het is niet echt noodzakelijk, maar wanneer een dikke metersnoek je jerkbait te grazen heeft genomen geeft een extra sleeve net even dat extra beetje zekerheid. Heb je de slag met deze tang eenmaal te pakken, dan duurt het fixen van een fluocarbon onderlijn amper een minuut!


De speciale sleeves hebben twee doorgangen die de onderlijn perfect vastklemmen en niet beschadigen.

De Crimping Pliers is onderdeel van het nieuwe Spro tangenpakket en kost € 15,90

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.