Vraag het aan Ed - Vissen met de matchhengel (Video)

02 jul 2009

Visbladlezer Vincent wil maar wat graag leren matchvissen, maar echt vlotten wilde het tot nu toe niet. Ed hoorde zijn roep om hulp en kwam in vliegende vaart naar het Oosten voor een spoedcursus matchvissen.

Hier lees je het hele artikel in Hét Visblad waarin duidelijk staat hoe je een matchdobber monteert, uitloodt en de stek uitpeilt. Hieronder geeft Ed je in klare taal én beeld van de basis van het matchvissen: dobbercontrole.

BEKIJK HIER HET FILMPJE WAARIN ED VINCENT LEERT MATCHEN

Vertwijfeld zit Vincent aan de waterkant. Veel vertrouwen in zijn aanpak heeft hij niet meer. Gelukkig is Ed onderweg met een berg wijze raad.

Bij het matchvissen wil je dat de lijn altijd helemaal onder water is. Zo hebben wind en stroming minder vat op de lijn en blijft de dobber dus beter liggen. Zo brengt je de lijn onder water:

Stap 1: Werp de dobber een paar meter voorbij je voerplek. Na de inworp draai je de lijn met een aantal snelle slagen strak en steek je de hengeltop zo'n 50 cm onder water.

Stap 2: Trek de hengeltop nu met een felle slag omhoog waardoor de lijn door het wateroppervlak breekt en zinkt.

Stap 3: Draai de dobber nu zover binnen totdat deze net achter of boven op je voerplek ligt.

Stap 4: Leg de hengel op de hengelsteun met de hengeltop richting het water. Zo kun je goed aanslaan en heeft de wind het minste vat op de lijn.

Zo ziet een typische brasemaanbeet eruit als een deel van het lood op de bodem ligt. De brasem tilt het aas en (een deel van) het lood op waardoor de dobber omhoog komt.

Kantelt de dobber nu verder door dan moet je aanslaan. Je hoeft dus beslist niet te wachten tot de dobber helemaal verdewenen is!

De lessen van Ed werpen hun vruchten af en Vincent kan al snel gefeliciteerd worden met een fraaie brasem. Goed gedaan jongen!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.