Roofvissen - Jerk maar gewoon, dan jerk je al gek genoeg

20 aug 2009

Veel sportvissers denken dat het vissen met jerkbaits alleen is weggelegd voor de echte roofviscracks. Het tegendeel is echter het geval: met een goede basisuitrusting kan iedereen veel en grote snoek vangen met jerk- en swimbaits. Eddy te Mebel helpt je hierbij op weg.

In dit artikel geeft Eddy je tien tips om de basis van het vissen met jerkbaits vliegensvlug onder de knie te krijgen. Hieronder volgen nog een paar extra adviezen van deze snoekengek uit het oosten van het land.

Ga je op snoek vissen, dan gebruik je natuurlijk altijd een onderlijn die de vis niet door kan bijten. Tegenwoordig wordt ook fluorcarbon met een dikke diameter en grote trekkracht (80lbs) steeds vaker gebruikt als onderlijnmateriaal. De meeste vissen zullen dit niet direct doorbijten, maar slijtage is zeker niet uitgesloten. Controleer een fluorcarbon onderlijn daarom altijd na elke gevangen snoek.

Hoewel je vanaf de kant soms wat handiger af bent met een wat langere jerkbaithengel, zodat je je kunstaas om waterplanten en takken heen kunt leiden, kies ik bij voorkeur toch voor een hengel van rond de twee meter. Hiermee sla je namelijk wat gemakkelijker de gewenste actie in je jerkbait. Met een lange hengel kost het je wat meer energie om dit voor elkaar te krijgen, dit kan je gedurende een visdag parten gaan spelen.

Snoeken takelen je kunstaas soms behoorlijk toe. Nou zijn wat gebruikssporen geen enkel probleem, maar bij een swimbait kunnen de staart of de vinnetjes – die voor de mooie zwemmende actie zorgen – soms stuk gaan. Mocht dit gebeuren, dan hoef je de swimbait niet als opgegeven te beschouwen. Het is simpelweg een kwestie van de beschadigde onderdelen vervangen. Reservemateriaal is in veel gevallen verkrijgbaar bij de fabrikant of in de hengelsportzaak, soms is het ook een kwestie van internet(fora) afstruinen op zoek naar onderdelen.

Jerkbaits zijn er in allerlei soorten, typen, maten en kleuren te koop. Het is echter ook zeer zeker mogelijk om zelf een goed vangende jerkbait in elkaar te knutselen. Dit lijkt een hele opgave, maar mits je niet in het bezit bent van twee extreme linkerhanden dan baart enige oefening zeker kunst. Het vangen van een snoek op je eigen jerkbait is natuurlijk helemaal te gek. Op internet zijn diverse websites te vinden die tot in detail uitleggen hoe je zelf een jerkbait bouwt.

 

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.