Uitgelicht: WK uitstekende PR voor Nederlandse Sportvisserij

23 sep 2009

Het WK Zoetwatervissen in Almere was pure promotie voor de Nederlandse hengelsport. Op een prachtig parcours langs de Lage Vaart waren de beste wedstrijdvissers uit 38 landen en ruim 25.000 toeschouwers te gast. Zij zagen de Rus Igor Potapov individueel goud winnen en bij de landenteams Slowakije de wereldtitel veroveren.

De uitgebreide aandacht van binnen- en buitenlandse media voor dit grootse hengelsportevenement genereerde bovendien een hoop positieve publiciteit voor de Nederlandse sportvisserij.

Aan het WK in Almere ging een lang traject vooraf. Nederland was een van de vele gegadigden om het grootste hengelsportevenement ter wereld te organiseren en pas na intensief lobbywerk werd de organisatie van het WK voor het eerst in 26 jaar weer aan Nederland toegewezen. Daarna rees het probleem dat de internationale wedstrijdorganisatie FIPS e.d. het beoogde parcours aan het Beukerskanaal afkeurde omdat de visstand niet geschikt werd bevonden. In allerijl moest een nieuw parcours worden gezocht. De nieuwe locatie aan de Lage Vaart in Almere werd rond de jaarwisseling goedgekeurd door de FIPS en toen kon de organisatie van het WK pas echt beginnen.

BERGEN WERK

Vervolgens werden alle bij de FIPS e.d. aangesloten landen uitgenodigd en planningen, draaiboeken (vlaggenparade, opening, wedstrijd, prijsuitreiking en slotbanket) en begrotingen opgesteld. Met betrokken partijen als de gemeente Almere en Provincie Flevoland werden afspraken gemaakt en vergunningen geregeld omtrent onder meer verkeersregulatie, bewaking en eerste hulp. Ook moesten tal van materialen – posters, programmaboek, filmpjes, persberichten, T-shirts, banners, vlaggen en -masten, tenten, toiletten, vuilnisbakken, bewegwijzering, catering, verblijfsaccommodaties – worden besteld of geproduceerd. Hét Visblad van september stond grotendeels in het teken van het WK en werd een week voor aanvang in een oplage van liefst 500.000 stuks verspreid.

VRIJWILLIGERS

Uit het voorgaande blijkt wel dat er voor de uitvoering van een WK heel veel mensen nodig zijn. Dit betrof medewerkers van Sportvisserij Nederland, de aangesloten hengelsportfederaties en verenigingen en talloze vrijwilligers. In het werven van deze laatste categorie werd veel energie gestoken en gelukkig wilde menigeen graag meehelpen aan de realisatie van dit unieke evenement: ruim 140 sportvissers uit heel Nederland meldden zich aan. Uiteindelijk waren tijdens de wedstrijddagen ruim 250(!) mensen actief om alles goed te laten verlopen.

PRACHTIG RESULTAAT

Het resultaat van alle inspanningen mocht er zijn. Een fraai aangekleed parcours, tal van informatiestands, een uitgebreid educatief terrein voor de jeugd, heerlijke catering, een indrukwekkende opening, prijsuitreiking en slotbanket in de schouwburg van Almere, mooi weer, duizenden toeschouwers, een topvisserij, goede vangsten en verrassende winnaars. Het publiek genoot met volle teugen en was net als de deelnemers onder de indruk van het WK. Dit fantastisch verlopen evenement leverde bovendien heel veel positieve publiciteit op voor de Nederlandse sportvisserij in binnen- en buitenland.

DANK

Graag bedankt Sportvisserij Nederland iedereen die er aan heeft bijgedragen om van dit wereldkampioenschap een groot succes te maken. Met name de vele vrijwilligers en vooral zij die de hele trainingsweek voorafgaand aan het WK keihard hebben gewerkt om alles op tijd wedstrijdklaar te krijgen. De organisatie van dit WK betreft een evenement van de buitencategorie en was zonder al deze inzet niet mogelijk geweest.

Joop Bongers

Directeur Sportvisserij Nederland


Het WK in Almere heeft voor grote erkenning van de hengelsport gezorgd. (foto: Bram Bokkers)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide