Roofvissen - IJskoud dropshotten in Haarlem

07 mrt 2008

Dropshotten is dé nieuwste techniek om snoekbaars en baars te vangen. Een nieuwe hype of een welkome aanvulling op het vissen met plastic kunstaas? Lees er alles over in dit artikel dat zich afspeelt in een ijskoud Haarlem.

De sportvisser die het op roofvis – en in het bijzonder snoekbaars en baars – heeft gemunt, kan tegenwoordig kiezen uit een heel arsenaal aan plastic visjes en visimitaties om de vis tot aanbijten te verleiden. Dropshotten is de nieuwste loot aan de inmiddels flink uitdijende boom met kunstaastechnieken. Dat dit meer is dan weer een door de commercie gestimuleerde hype, leggen de experts Carolus Kuijlenburg en Frank Zitvast uit aan Juul Steyn tijdens een dagje dropshotten in Haarlem. Als extraatje bij dit artikel volgen hieronder nog wat tips van deze twee dropshot-cracks.

Enkele materialen voor de laatste meter van de dropshotuitrusting: een meter fluorocarbon, de afstaande dropshothaak en flexibele, superlichte shads die speciaal zijn ontwikkeld voor deze manier van vissen.

Op de bovenstaande foto is te zien hoe dit er met het bijbehorende loodje – dat, afhankelijk van of de vis er zin in heeft, op zo'n tien tot vijftig centimeter onder de shad op de lijn wordt gecllipt – uitziet.

In plaats van een shadje op de dropshothaak te monteren, kan je er ook voor kiezen om met natuurlijk aas op de dropshotmanier te vissen. In dit geval heeft Carolus voor een spiering gekozen. Als de snoekbaars niet echt 'los' is kan de geur van natuurlijk aas de vis soms net wel doen besluiten je haakaas aan te vallen.

Hoewel Carolus en Frank in dit artikel vanuit de boot hebben gevist, is de dropshottechniek ook heel goed toepasbaar vanaf de kant. Juist omdat het bij deze manier van vissen, in tegenstelling tot bij het verticalen, niet erg is dat de lijn soms even slap valt. Sterker nog: juist op momenten dat er een flauwe bocht in de lijn komt, slaat de snoekbaars vaak toe.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.