Vliegvissen - Met de streamer op snoekbaars

07 mrt 2008

Snoekbaarsvissen anno 2008 staat grotendeels in het teken van zacht kunstaas om mee te jiggen, verticalen en dropshotten en hard plastic om mee te werpen en te trollen. Rob Kraaijeveld pakt de snoekbaars ook met streamers aan de vliegenhengel.

Wie op snoekbaars gaat vissen met de vliegenhengel, moet eerst even een knop omzetten. De (grote) aantallen vis die je kan vangen met verticalen, dropshotten of trollen, zul je aan de vliegenlat niet realiseren. Hooguit een fractie daarvan. Daartegenover staat dat de kick gigantisch is wanneer een kasteel van een vis op je streamer knalt. Het is dus een visserij voor doorzetters. Om je daarbij op weg te helpen, legt Rob Kraaijeveld je in dit artikel uit wat de meest succesvolle aanpak is. Maart is de laatste maand voor het gesloten seizoen dat je nog met streamers achter de snoekbars aan mag – en volgens Rob is dit misschien ook wel de beste maand voor deze vorm van visserij.

In het artikel gaat Rob eerst in op het benodigde materiaal (hengel, reel en lijn), verklaart hij waarom de snoekbaars vaak in maart al relatief ondiep is te vinden en doet hij je handige tips over de te volgen tactiek en techniek aan de hand. Hieronder geeft deze roofviscrack je nog wat extra handreikingen voor een succesvolle visserij.

Dit heb je nodig voor een goede snoekbaarsstreamer: bucktails in verschillende patronen en kleuren, zonker strips voor een geweldige actie, hertenhaar voor wat drijfvermogen en vlijmscherpe haken van 7 tot 15 cm lengte. Bind je streamer ondersteboven, zo voorkom je in veel gevallen dat je vast komt te zitten aan de bodem.

Net als de felgekleurde shads bij het verticalen, werken streamers met felle kleuren ook verrassend goed. Zoals je op deze foto ziet is zwartgeel een prima kleurcombinatie, maar laat je creativiteit en fantasie de vrije loop en combineer er bij het binden van je streamers lustig op los.

Niet alleen snoekbaars, maar ook andere roofvissen zijn dol op streamers. Als het baarzen van dit formaat betreft, heeft Rob daar begrijpelijkerwijs geen enkele moeite mee.

Omdat ook snoek het attaqueren van een streamer niet schuwt, is het aan te raden een dun en soepel staaldraadje tussen je streamer en leader te zetten – zeker als je op wateren met veel snoek vist. Dit voorkomt het verspelen van materiaal én vis.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide