Vuurdoop - Bot(jes) vangen!

24 feb 2010

In de niet aflatende stroom nieuw kunstaas komen soms exemplaren voorbij die de roofvisser direct opvallen. Een mooi voorbeeld daarvan is het botje van @rt Baits. Dit nieuwe shadje valt bovendien ook bij de roofvis goed in de smaak.

Dat een bot tijdens het verticalen op je voor snoekbaars/baars bedoelde shad knalt, is op verschillende wateren (met name de grote rivieren en estuaria) zeker geen unicum. De situatie dat een snoekbaars of baars zich de kaas niet van het brood laat eten en een botje te grazen neemt, doet zich inmiddels ook voor. Het door @rt Baits ontworpen Botje, zoals de naam al doet vermoeden een shad in de vorm van een bot, is hiervan de oorzaak.

NATUURLIJKE PROOI

Het idee achter het Botje is simpel. Jonge botjes trekken in hun eerste levensjaar estuaria, lagunes en rivieren op. In de late herfst trekken ze, inmiddels 8-9 cm groot, terug naar zee. In de tussenliggende periode is het voor de botjes uitkijken dat ze niet ten prooi vallen aan roofvissen als snoekbaars en baars.

Het Botje is dan ook verkrijgbaar in lengtes van 9 cm en 11,5 cm en in zowel natuurlijke (bruin of groen met oranje vlekken) als kunstmatige (gespikkeld groen-goud, oranje gespikkeld en zwart met oranje glitter) kleuren.FLIPPERENDE ACTIE

Voor deze Vuurdoop zijn we op het Noordzeekanaal met het Botje gaan verticalen en diagonalen. Voor de kleinste maat volstaat een loodkop met een gewicht van 7 tot 30 gram, de grote versie kan met gewichten tussen de 10 en 125 gram worden gevist (daarmee zou dit kunstaas ook wel eens interessant kunnen zijn voor de zeevisser). Zelf prikten we het shadje op een 14 grams loodkop.

Bij de eerste zwemles hoog in het water valt direct de natuurgetrouwe ‘flipperende’ beweging van de vinnetjes op. Net alsof je een bot op zoek naar voedsel over de bodem ziet scharrelen – of zich snel uit de voeten maakt voor een rover.

STAARTDREG OVERBODIG

Die actie krijg je erin door hem net even op een andere manier te vissen dan bij het verticalen/diagonalen gebruikelijk is. Door trillende bewegingen met de hengeltop te maken, laat je het staartje bewegen. Geef je een paar rukjes aan de hengel, dan zal het Botje een golvende zwembeweging maken.

De baarzen en snoekbaarzen hadden overigens geen duidelijke voorkeur en gingen vol voor de shad. Dat maakt het gebruik van een staartdreg overbodig, zodat je minder snel vast komt te zitten aan obstakels. Voor de vangsten maakt het niks uit: het Botje wordt dankzij het soepele materiaal zonder enkel probleem verorberd, ook door kleinere vissen.BOTJE @RT BAITS

Adviesprijs: € 6,95 voor 3 botjes van 9 cm of 2 botjes van 11,5 cm
@rt Baits zijn vooralsnog alleen te bestellen via www.mobilefishingadventures.nl

-> Meer vuurdoop

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.