Column - Blub de goudvis

24 feb 2010

Voor een doeltreffende aanslag wil Al Qaida het liefst zoveel mogelijk mensen tegelijk raken. Uncle Bin houdt namelijk van maximaal rendement. Drinkwater zou dus een perfecte bron zijn voor een terroristische aanslag. Dit is immers onze dagelijkse levensbehoefte nummer één en zo bereik je dus heel simpel iedere burger.

Wanneer terroristen een dodelijk gif aan ons drinkwater zouden toevoegen, zijn de gevolgen niet te overzien. Maar geen paniek hoor. Dit doemscenario wordt voorkomen door een handvol simpele vissen.

Vlak bij mijn woonplaats ligt een groot drinkwaterreservoir dat rondom wordt omheind door een hek van twee meter hoog. Nou is zo’n hek voor de meest simpele snoekbaarsstroper al totaal geen uitdaging, dus laat staan voor Al Qaida. Vanuit dit reservoir wordt het water naar de waterleidingmaatschappij gepompt. Daar wordt het gefilterd en gecontroleerd door middel van peperduur technologisch vernuft. Maar stel nu dat Al Qaida een giftig middeltje in het reservoir mikt dat niet door de technologische beveiligingen wordt opgemerkt.

Daar heeft de waterleidingmaatschappij ook een oplossing voor in de vorm van een zeer speciaal aquarium. Hier stroomt hetzelfde drinkwater doorheen dat ook in de Nederlandse huishoudens uit de kraan komt. In dit aquarium zwemmen enkele simpele goudvissen instinctmatig tegen een automatisch opgewekte stroomsnelheid in. Aan de achterkant van het aquarium zit binnenin een soort touchscreen. Wanneer een goudvis dit met zijn staart aanraakt, wordt dat geregistreerd.

Nu zal er allicht eens een goudvis achterop raken bij de rest en even kort het touchscreen raken, maar dat is nog geen reden tot ongerustheid. Verzwakt de conditie van de vissen plotsklaps – mogelijk door een giftig middeltje van Osama en kornuiten – dan wordt er een bovengemiddeld aantal aanrakingen geregistreerd. Hierop wordt er groot alarm geslagen, gaan de waterkranen dicht en wordt een nationale ramp voorkomen.

Moraal van het verhaal: ondanks dat onze nationale veiligheid miljarden kost, wordt onze levensbehoefte nummer één bewaakt door Blub de goudvis van € 3,50. Wie zei daar dat vissen nutteloze beesten zijn?

Herwin Kwint is auteur voor diverse karperbladen en publiceerde onder meer in ‘Een woord van zwijgen’.

-> Meer columns

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide