Roofvissen - Masterclass kunstaasvissen op Oostvoorne

24 feb 2010

Driehonderdtwintig hectare, oftewel vierenzestig miljoen kubieke meter, kraakhelder zout water vol met diverse forelsoorten – dat is het Oostvoornse Meer in een notendop. Vliegvissers uit heel Nederland en zelfs uit omringende landen weten de weg naar dit forellenparadijs feilloos te vinden.

De meeste kunstaasvissers zijn echter nog onwetend van het feit dat je hier ook topsport aan je spinhengel kunt beleven.

Carl Greve maakt je in dit artikel (PDF) wegwijs op Oostvoorne. Hieronder geeft deze kunstaascrack je nog een paar extra tips om succesvol achter de forellen van het Oostvoornse Meer aan te gaan.

Het ligt er een beetje aan of je een ochtend- of avondmens bent, maar probeer in ieder geval ook de donkere uurtjes dat je op Oostvoorne mag vissen (van één uur voor zonsopkomst tot twee uur na zonsondergang) mee te pakken. Niet zelden zijn dit de meest productieve uren omdat de forel in en rondom het ochtendgloren en de avonschemer op jacht gaat in ondiep water. Vroeg eruit of het avondeten maar even uitstellen is dus het devies.

Benader topstekken als de dammetjes voorzichtig, want voor je het weet verjaag je de vis die hier in de buurt aanwezig is. Vis deze hotspots tactisch uit. Begin, zeker als je 's ochtends vroeg al aan het water bent, met korte worpen de driecte omgeveing van de dammetjes uit te kammen. Vergeet daarbij niet om ook het water tussen twee dammen te bevissen. Hier ligt vaak forel te wachten op voedsel dat door de stroming wordt meegevoerd. Schakel later pas over op verre worpen, zodat je dichtbij vertoevende vis niet over het hoofd ziet.

Laat de gemakkelijk bereikbare stekken, die zich vlakbij de parkeerplaatsen rondom het meer bevinden, over het algemeen maar beter links liggen. Zelfs als het daar niet druk is als jij er vist, kan het heel goed zijn dat er eerder die dag al flink wat sportvissers langs zijn geweest. Het loont vaak de moeite wat verder te lopen of te waden, zodat je lekker de ruimte hebt.

Forellen zijn schuwe vissen die er bij het minste of geringste dat op onraad lijkt van tussen knijpen. Houd daar rekening mee als je aan het vissen bent. Let bijvoorbeeld goed op waar de zon staat, zodat je eigen schaduw niet pontificaal op het water valt. Het wil wel eens helpen om je bukken en klein te maken waardoor je minder goed zichtbaar bent voor de vis. Die zien in het kraakheldere water meer dan je denkt.

De kracht van het kunstaasvissen zit hem erin dat je verder kunt werpen dan met een kunstvlieg. Dat is zeker overdag, als de forel verder uit de kant zit, een belangrijk voordeel. Ook op een andere manier is het mogelijk om met een werphengel verder te gooien én met een drijvende of zinkende vlieg te vissen. Middels een hobo-loodjes of sbirolino verkrijg je het benodigde werpgewicht om de vlieg een eind weg te zetten. Deze zijn in zowel zwevende, zinkende en snel zinkende uitvoering verkrijgbaar zodat je verschillende waterlagen af kunt vissen.



Zoek je nog kunstaas of ander materiaal voor Oostvoorne, dan kun je bij langsgaan bij Wout van Leeuwen hengelsport in Vlaardingen. Daar werkt Carl Greve en hij helpt je graag verder op weg bij de kunstaasvisserij op forel. Ook is daar de voor het Oostvoornse Meer verplichte kunstaasvergunning verkrijgbaar. Die kun je overigens ook aanschaffen bij Avicentra in Oostvoorne, waar ze je tevens de allerlaatste stand van zaken voor wat betreft de visserij op het meer kunnen vertellen.

-> Meer roofvissen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.