Zeevissen - Uptide bootvissen op de Oosterschelde

24 feb 2010

Uptide vissen is sinds jaar en dag dé vismethode voor het bootvissen op de Oosterschelde. Het verhaal achter deze techniek is in feite niet heel erg ingewikkeld – schuin tegen de stroming inwerpen en zorgen dat je paternoster goed plat tegen de bodem wordt gedrukt – maar de praktijk is doorgaans wat weerbarstiger.

Ernest Ripson, Nederlands Kampioen Bootvissen 2009, geeft je in dit artikel tips voor succesvol uptide vissen.

Klik hier (PDF) voor het volledige artikel over het uptide vissen in de Oosterschelde.

Bonustips

Ernest Ripson is de beroerdste niet en geeft je hieronder nog wat extra super-mega-ultra-giga-handige bonustips voor meer kans van slagen als jij zelf een dagje met de boot de Oosterschelde op gaat. De tips in het artikel en de tips hieronder zijn trouwens ook goed toepasbaar bij het bootvissen op de Grevelingen!

Vis je met klapankerlood en vang je veel vis, zet dan eventueel een elastiekje om de ankers. Zo hoef je bij het inhalen niet iedere keer de ankers terug te klappen.

Met een getijdenboekje bij de hand heb je een nauwkeurig beeld van de getijden, zoals wanneer het opgaand en afgaand tij is en wat de stroming gaat doen. Je kunt je klok er bijna op gelijk zetten hoe laat het hoog- of laagwater is.  Kost meestal niks of een eurootje en is verkrijgbaar bij vrijwel alle hengelsportzaken langs de kust.

Een dagje vissen vanaf een opstapboot heeft als bijkomend voordeel dat je niet per se voor dag en dauw hoeft op te staan om zelf je boterhammetjes te smeren: er is meestal wel een (warme) kantine aanwezig. Zo weet Ernest de snert goed te waarderen.

Voorkom dat je de vis letterlijk van de haak af draait bij het binnendraaien, dit doe je door niet als een bezetene binnen te draaien maar gewoon lekker geleidelijk op te halen. Een zeemolen met een hoge inhaalsnelheid is dan ook overbodig bij de uptide bootvisserij.

Ook pro's verspelen wel eens een paar loden. Neem daarom altijd genoeg reserve loden mee, net als Ernest!

Zo nu en dan hangen er aparte en bijzondere units aan je haak in de Oosterschelde. Zoals deze jonge knaap die een zeester aan zijn haak aantrof. Maar er worden sporadisch zelfs kreeften gevangen!

-> Meer zeevissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.