Karpervissen: rivierkarpers in de uiterwaarden

25 aug 2016

Karpervissen op een ondergelopen weiland. Het idee zal voor veel karpervissers even wennen zijn. Maar ondergelopen uiterwaarden zijn de absolute hotspot voor riviervisser Maurice Samar. “In de paaitijd, maar ook daarna. Zolang ze maar onder water staan.”

"Dit jaar is er echt geen peil op te trekken." Turend over het ondergelopen weiland voor zijn voeten ziet Maurice honderdvijftig meter verder de rivierbedding van de Gelderse IJssel liggen. Binnenvaartschepen ploegen door het water van de 125 km lange rivier die van Westervoort tot Kampen door Gelderland en Overijssel slingert. Het is eind juni en de zomer is officieel begonnen. Normaal gesproken is het rivierwater rond deze tijd weer gezakt na te hebben gepiekt in het voorjaar. “Maar dit jaar vormt een bizarre uitzondering. Je moet niet raar staan te kijken als de uiterwaarden over een paar weken nog steeds onder water staan”, zegt de Zutphenaar met een blik op de waterstandentabel. Die geeft voor vandaag 660 cm +NAP aan – en de curve die het peil van de IJssel aangeeft loopt de komende dagen alleen nog maar verder op.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-->Meer karpervissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide