Witvissen: gericht op zeelt

28 jul 2016

‘Doktersvis’ is zijn meest gangbare bijnaam, maar in Friesland noemen ze hem ook wel ‘moethoen’ – we hebben het natuurlijk over de zeelt. Een hooggewaardeerde sportvis, die echter vaker als bijvangst dan als targetsoort wordt gevangen. Daar moet maar eens verandering in komen, vindt Jamie Steer. “Met het pennetje kun je echt heel gericht op Tinca tinca vissen!”

Al bij dageraad melden we ons aan de rand van Eindhoven, waar we Jamie treffen bij een fraaie visvijver. “De vroege ochtend en avonduren zijn de beste periodes van de dag om op zeelt te vissen. Bijkomend voordeel is dat het nu nog lekker windstil is, waardoor je elk teken van leven ziet”, zegt Jamie. Zo speurt de Brabander om klokslag 07.00 uur de vlakke waterspiegel af naar signalen van Tinca tinca. “Kleine schuimplakaatjes zijn vaak typerend voor azende zeelt, al zoek ik ook naar bewegende rietstengels of leliebladen.” Visactiviteit is er deze ochtend wel te zien, maar niet direct iets wat overtuigend de aanwezigheid van zeelt verraadt. Jamie besluit daarom verspreid rond de vijver eerst vier à vijf kleine voerplekjes aan te leggen. Om die vervolgens systematisch af te gaan vissen.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-->Meer witvissen in ons archief!


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide