Witvissen: witvispret in de binnenstad

22 dec 2016

Het best bewaarde geheim van de witvisserij vind je in de binnensteden van Nederland, zo ontdekte Juul Steyn. Hij was jarenlang actief als roofvisgids in Amsterdam, maar pakte de vaste lat weer op vanwege tijdgebrek en de komst van twee kinderen. De oud-hoofdredacteur van Hét Visblad was stomverbaasd dat er hartje hoofdstad een onverwacht goede witvisstand aanwezig is.

Veel witvissers denken met weemoed terug aan de tijd dat je volop voorn en brasem ving op om het even welk water. Als tiener haalde ik in Noord-Limburg brasems bij de vleet uit het donkergroene water van de Maas. De aalscholver was een zeer uitzonderlijke verschijning en beroepsvissers haalden hun schouders op over witvis – die was voor ‘de sport’ en daar bleven ze vanaf. Dat waren mooie tijden. Maar die zijn veranderd. Het water is door milieuwetgeving schoner geworden – en vaak kraakhelder – zodat er minder
te bikken is. En minder eten betekent minder vis.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-->Meer witvissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.