Witvissen: blauwneus missie aan de Waal

20 jul 2017

Ze komen van oorsprong uit het Donaugebied, maar lijken nu ook in ons land vaste voet aan de grond te krijgen. We hebben het over de blauwneus en de donaubrasem. Op www.mijnvismaat.nl vielen ons de vangstmeldingen van Pascal Gerits op. Hij vist op een stek aan de Waal waar de kans om deze exoten te vangen aanzienlijk is.

Aan de Waal bij zijn woonplaats Zaltbommel ving Pascal af en toe vissen die veel weg hadden van jonge brasems. Totdat hij een foto onder ogen kreeg van een in Nederland gevangen blauwneus (Vimba vimba). Toen ging er opeens een lichtje branden. Die had hij ook al menigmaal gevangen – en abusievelijk aangezien voor brasem. Vervolgens ving hij ook nog een andere brasemachtige vis, maar met veel grotere ogen en een langere anaalvin. De Vissengids app bood uitsluitsel: een zuivere donaubrasem.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-->Meer witvissen in ons archief!
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide