Karpervissen: wintertactiek en -tips

23 mrt 2018

Nog steeds heerst de gedachte dat karper zich ’s winters niet of nauwelijks laat vangen. Volstrekt onterecht, weet Bjorn Larsen (34). Met de juiste aanpak kun je heel de winter door prima karper vangen. In dit artikel doet de doorgewinterde Noordwijker zijn geheimtips aan je cadeau. Zijn motto: “Laat je niet afschrikken als het een keer niet lukt.”

Voor het vissen met een pop-up zweert Bjorn bij de zogenaamde ‘Ronnie Rig’. Hierbij kan de haak heel makkelijk vrij draaien en prikt deze daarom sneller. Bijkomend voordeel van dit systeem: als je van haak wilt wisselen (bijvoorbeeld omdat de haakpunt niet meer 100% scherp is), hoef je alleen de haak en ‘hook beads’ te vervangen in plaats van de hele onderlijn. Scherpe haken zijn – meer nog dan ’s zomers – een must omdat de karper in deze tijd van het jaar een stuk trager aast en zich daardoor minder snel prikt dan in de warmere maanden. Bjorn’s rig meet in totaal 15 cm, en wordt gevolgd door een 90-grams gewicht. Daarna volgt een goed zinkende leader en zijn 40/00 hoofdlijn. Het spreekt voor zich dat het zaak is om ook je hoofdlijn met grote regelmaat goed te controleren op zwakke plekken.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-->Meer karpervissen in ons archief!

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide