Witvissen: fulltime dobbers bouwen

26 apr 2018

De handgemaakte Diske Dobbers zijn al 68 jaar een begrip in hengelsportland. Bijna iedere witvisser heeft wel zo’n Rotterdamse dobber in zijn viskist – zij het vaak onbewust omdat er geen logo opstaat. Ferry Diske (74) nam in 1976 het bedrijf van zijn vader over en is sindsdien fulltime dobbermaker. Hét VISblad zocht hem op in zijn ‘dobber atelier’.

Exacte cijfers heeft hij niet paraat, maar Ferry vermoed dat er sinds 1950 zo’n 4 miljoen dobbers door hem en zijn vader zijn gemaakt. “Tijdens de hoogtijdagen waren er wel 23.000 dobbers tegelijk in productie”, zegt de dobberbouwer. Een knappe prestatie, gezien de tamelijk kleine kelder onder zijn huis waar het bedrijf is gevestigd. “Je moet je voorstellen dat we hier soms met twaalf man aan het werk waren”, zegt hij. Al deden ze dat in die tijd wel in ploegendiensten. “In de jaren zestig waren we geregeld van ‘s ochtends vroeg tot tien uur ‘s avonds bezig. Mijn vrouw Geertje en ik maakten soms weken van 80 uur. Hard werken dus.”

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-->Meer witvissen in ons archief!
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide