Vuurdoop - Lekker nat op de mat

01 mei 2008

Elke vis die te groot is om 'vanuit het handje' te onthaken, verdient eigenlijk een comfortabele onthaakmat. Hét Visblad test twee compacte modellen die je zonder problemen in je vistas stopt: de Korum Self Inflating onthaakmat en de Barbel onthaakmat van Fox.

TEKST ROBERT DE WILT FOTOGRAFIE MARNIX WESSELS

Als je het op grote vis – karper, maar ook barbeel, grote winde, brasem en zeelt hebt gemunt – wil je natuurlijk dat je vangst goed beschermd is tegen de vaak harde ondergrond. Karpervissers nemen bijna zonder uitzondering een grote onthaakmat mee, die niet zelden de afmetingen van een fors kinderbed heeft. Zodra je echter actief langs de waterkant gaat struinen is zo’n enorme mat een blok aan je been. Daarom zijn er tegenwoordig mooie compacte matjes te koop die prima bescherming bieden.

Met een onthaakmat kun je de vis zelfs op de meest ongelijke ondergrond veilig onthaken.


OPBLAASBAAR

We beginnen met de opblaasbare versie van Korum. Dit matje is ingepakt slechts 22 bij 25 cm groot, maar meet eenmaal uitgepakt maar liefst 55 bij 90 centimeter. Het enige dat je hoeft te doen is de stop even openzetten waarna het matje zichzelf opblaast als een Thinsulate slaapmatje. Het resultaat is een heerlijk zacht luchtbed waar de vis prinsheerlijk en perfect beschermd op ligt. Mooie extra’s zijn de knieflap en hoofdflap. Met de eerste is het mogelijk om ook bij een natte ondergrond te knielen om de vis te onthaken en fotograferen. De hoofdflap kun je over de ogen van de vis slaan zodat deze mooi rustig blijft. Al met al een zeer compacte, zachte en vernuftige mat waar je zo’n 30 euro voor betaalt. (Info: www.primodistribution.nl)

Bij de mat van Korum zet je gewoon even het ventiel open en de unit blaast zich vanzelf op.

SLIJMBESCHERMING

Fox levert de fraaie Barbel onthaakmat die opgerold niet breder is dan 37 cm bij een dikte van krap 12 cm. In vol ornaat is deze mat 100 bij 82 cm groot, waarbij de helft met foam is gevuld ter bescherming van de vis. De andere helft is dunner en soepeler en kan over de vis worden heen geslagen voor optimale rust. Het mooiste van deze mat is de unieke toplaag. Deze is zo glad dat de slijmlaag er onmogelijk door beschadigd kan raken. Een perfecte onthaakmat voor de actieve visser. Voor circa 24 euro ben je de man. (Info: www.foxint.com)

De Fox Barbel heeft een ultragladde toplaag die de slijmlaag optimaal beschermt.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.