Witvissen - Game, set en match!

23 jun 2010

Waar het vissen met de matchhengel in Engeland gemeengoed is, blijft deze techniek in ons land nog altijd wat ondergewaardeerd. De vermoedelijke oorzaak hiervan is dat veel sportvissers het matchvissen als een technisch moeilijke vorm van visserij zien. Maar dat valt gelukkig hartstikke mee.

Loek van Kersbergen laat je in dit artikel zien dat het beeld van matchvissen als een technische en moeilijke visserij slechts ten dele waar is en iedereen aan de hand van wat basisregels, handige tips en oefening prima kan matchen. Om je nog wat verder op weg te helpen bij het onder de knie krijgen van deze vistechniek geeft hij hieronder nog wat extra tips en trucs.

Veel wateren in ons land zijn de laatste jaren in rap tempo een stuk helderder geworden. Helder water betekent in de regel ook schuwere en waakzamere vis; zeker onder kant waar je zelf zit te vissen. De matchhengel biedt in dit geval uitkomst omdat de oeverzone aan de overkant van het water binnen werpbereik komt. Bovendien schrik je de vis nu niet af omdat er geen hengel onnatuurlijk boven het water hangt.

 

Met behulp van een hengelsteun ben je in staat om een optimale aaspresentatie te verzorgen. De hengel ligt roerloos stil – met de hengel in je hand lukt je dat niet – zodat je dobber keurig blijft staan en je aas zich in het water ook op een natuurlijke wijze gedraagt. Bovendien kun je de steun zo afstellen dat de top net onder water steekt zodat de wind geen vat krijgt op je lijn.

Matchvissen betekent vissen op afstand. Dit houdt ook in dat je voer en aas over relatief grote afstand moet transporteren om het op je stek te kunnen krijgen. Zorg dus dat je voerballen in ieder geval stevig genoeg zijn om de vlucht richting de andere oever heelhuids te volbrengen. De gemakkelijkste manier om voer en aas over lange afstand te transporteren is met de katapult, maar deze is (helaas) nog steeds officieel verboden. Met een voerschep en werppijp kom je echter ook een heel eind.

 

Houd je ervan om een dobber mooi te zien ondergaan? Dan is het matchvissen echt iets voor jou! De aanbeten met een waggler zijn vaak ronduit spectaculair. De dobber loopt vaak schitterend weg of komt omhoog uit het water gelijk een onderzeeboot die door het wateroppervlak heen breekt. Nu komt het eropaan om in al je enthousiasme toch rustig aan te slaan. Nou ja, aanslaan. Eigenlijk is het meer een vlot ophalen. Doe je dit niet dan breekt gegarandeerd je lijn!

Het 'matchen' is een schitterende manier van witvissen waar je goed vis mee kunt vangen en veel plezier aan beleeft. Laat de bestaande vooroordelen over deze zogenaamd erg ingewikkelde vistechniek voor wat ze zijn en probeer het zelf eens. Het kan bijna niet anders of je raakt net als ik helemaal verslingerd aan het matchvissen.

-> Meer witvissen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.