Zeevissen: Soorten in opkomst

20 apr 2019

Visstanden veranderen de laatste jaren snel. Niet alleen in het binnenwater – denk aan de opkomst van de verschillende exotische grondels – maar ook in het zoute water. De vissenbevolking van de Noordzee ziet er anno 2019 dan ook anders uit dan aan het begin van deze eeuw. In dit artikel zoomen we in op een paar van deze nieuwkomers.

De opkomst van nieuwe vissoorten is een ontwikkeling die al een hele tijd gaande is. Zo is de zeebaars inmiddels helemaal ingeburgerd in de zuidelijke Noordzee, maar tot pakweg veertig à vijftig jaar geleden kwam Dicentrarchus labrax hier slechts sporadisch voor. Sindsdien zijn in de loop der jaren steeds meer vissen uit warmere, zuidelijke streken opgeschoven naar het noorden. De opwarming van het zeewater brengt overigens niet alleen nieuwe soorten naar ons toe, maar is vermoedelijk ook een van de oorzaken dat de kabeljauw naar kouder water is vertrokken en minder talrijk voorkomt in de Noordzee.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer zeevissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide